Baraje anti-tanc folosite de ucraineni ca sistem de apărare în războiul cu Rusia sunt expuse în Piaţa Unirii din Iaşi

Lucrarea unui artist ucrainean compusă din 16 baraje anti-tanc folosite de militarii din Ucraina ca sistem de apărare în războiul cu Rusia este expusă, timp de zece zile, în Piaţa Unirii.

The Movable Circle (Cercul Mişcător – n.r.), instalaţie-manifest semnată de artistul Nikita Kadan, realizată în Kiev în luna martie, este expusă în centrul Iaşului, în perioada 20-30 mai, în cadrul unui eveniment dedicat industriilor creative româneşti.

Instalaţia este compusă din 16 baraje anti-tanc, folosite de ucraineni, ca sistem de apărare, încă din primele zile ale războiului.

“Artistul a ales această structură circulară pentru a forma o pictogramă, care are rolul să-i atenţioneze pe cei care trec pe lângă ea şi să-i îndemne la un moment de meditaţie asupra pericolului care este aproape. Pe de altă parte, Nikita Kadan a dorit ca această pictogramă să aibă rol de amuletă de protecţie a Iaşiului. Ideea de creativitate artistică, bazată pe luxul de expunere non-utilitară a unor obiecte utilitare, lux pe care îl avem noi, aici, este strâns legată de ideea de pace. Dorinţa artistului a fost ca, la sfârşitul evenimentului, instalaţia să fie dezmembrată, iar cele 16 baraje vor fi donate oraşului Iaşi”, a declarat curatoarea expoziţiei, Marlene Herberth.

Nikita Kadan este născut în 1982, la Kiev, unde locuieşte şi în prezent. Artistul abordează pictura, grafica şi instalaţiile, adesea în colaborări interdisciplinare cu arhitecţi, sociologi şi activişti pentru drepturile omului.

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)