Iurie Ţurcanu, vicepremier al Republicii Moldova, la IQ DIGITAL Summit Iaşi: Când am văzut motto-ul “Digitalizarea Naţiunilor, România vs Republica Moldova” mă gândeam că e o greşeală şi că ar fi corect “Digitalizarea Naţiunii România şi Republica Moldova”

Vicepremierul pe probleme de Digitalizare al Republicii Moldova, Iurie Ţurcanu, a declarat, la Iaşi, întrebat fiind ce pot învăţa cele două ţări una de la alta, că este greşit să se vorbească despre digitalizarea a două naţiuni, România şi Republica Moldova, pentru că este vorba despre o singură naţiune.

Invitat la IQ Digital Summit, vicepremierul pentru Digitalizare din Republica Moldova, Iurie Ţurcanu, a afirmat că România şi Republica Moldova sunt aceeaşi naţiune, cu acelaşi spirit, aceeaşi etnie şi aceeaşi cultură, el apreciind că este greşit să se discute despre Digitalizarea Naţiunilor, pentru că este vorba despre o singură naţiune.

Afirmaţia sa a fost aplaudată de cele câteva sute de persoane prezente în Sala Mare a Teatrului Naţional din Iaşi, unde s-a desfăşurat evenimentul IQ Digital Summit.

“Când am păşit pe această scenă şi am văzut motto-ul ”Digitalizarea Naţiunilor, România vs Republica Moldova” mă gândeam că e o greşeală acolo şi că ar fi corect ”Digitalizarea Naţiunii România şi Republica Moldova”. Am discutat cu ministrul român al Cercetării despre o posibilitate pe care o au ţările noastre. Avem un context unic. Veţi găsi două popoare, bine, sunt aşezate pe malurile Prutului, dar ele sunt aceeaşi naţiune, cu acelaşi spirit, aceeaşi etnie şi aceeaşi cultură, dar cu agende diferite în digitalizare. Este clar că sunt oportunităţi de a schimba lucrurile”, a declarat vicepremierul moldovean, Iurie Ţurcanu.

El a precizat că şi-ar dori crearea unei axe de lucru Chişinău-Bucureşti, care să lucreze la soluţii digitale comune.

“Vrem să creăm împreună o axă de lucru, la care să ancorăm toate eforturile, adică şi autorităţile specializate din Republica Moldova şi din România, astfel încât să creăm aceste soluţii digitale şi să le utilizăm în interesul cetăţenilor. Noi avem cam o treime din populaţie în Republica Moldova care trăieşte peste hotare, iar pentru ei soluţiile digitale sunt unica şansă pentru a reveni cel puţin virtual în spaţiul ţării noastre”, a precizat vicepremierul Republicii Moldova, Iurie Ţurcanu.

Totodată, el l-a invitat pe ministrul român al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, să meargă la Chişinău pentru a discuta despre formarea unei comisii interguvernamentale.

“Vrem să începem să implementăm în regim cadenţat soluţiile digitale”, a mai afirmat Iurie Ţurcanu.

Prezent la dezbaterea de la Iaşi, ministrul Sebastian Burduja a precizat că se va deplasa cât de curând la Chişinău.

“Dacă acum nişte ani cei pe care îi respectăm au făcut podul cu flori, acum noi putem face punţile digitale care să-i unească pe cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a participat vineri la IQ Digital Summit, eveniment desfăşurat la Iaşi, la care au fost prezenţi antreprenori, dar şi specialişti din domeniul IT. Printre participanţi s-a numărat şi Jonas Kjellberg, unul dintre fondatorii Skype.

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)