COMENTARIU: Cum s-ar putea redresa PMP
PMP a ratat intrarea în Parlament la alegerile trecute, însă partidul nu pare să fi învăţat ceva din experienţa nefastă din 2020. Eugen Tomac a făcut pasul în spate după eşecul de la parlamentare, iar ulterior a fost adus la conducere, cu surle şi trâmbiţe, Cristian Diaconescu.
N-a durat multă vreme şi s-au învolburat din nou apele la PMP. Tabăra Tomac a pus la cale debarcarea lui Diaconescu, convocând în pripă un congres dubios pentru înlăturarea celui care a fost adus ca marele salvator al partidului. În prezent, cele două grupări se duelează în instanţă. Tomac şi ai lui spun că PMP nu mai e condus de Diaconescu, în timp ce susţinătorii lui Cristian Diaconescu afirmă că lucrurile stau pe dos şi că nu există o decizie definitivă a instanţei.
”Nu vă încredeţi în mesajele care distorsionează adevărul. Cu atât mai mult cu cât există două dosare în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea congresului. Este o încheiere nu o decizie. Încheierea instanței nu produce efecte în sensul validării congresului sau a modificării mențiunilor din Registrul Partidelor”, declară cei din tabăra Diaconescu.
Dar dincolo de chestiunile juridice care urmează să fie tranşate, membrii PMP ar trebui să se întrebe care soluţie e mai avantajoasă din punct vedere politic. Cu alte cuvinte, Tomac sau Diaconescu?
2024 va fi un an complicat în care vor fi comasate toate alegerile. Fireşte că prezidenţialele sunt cele care suscită cel mai ridicat interes, iar logic ar fi partidele să-şi facă strategia în funcţie de forţa candidatului la acest tip de scrutin. Eugen Tomac nu are ambiţii prezidenţiale şi nici anvergura necesară pentru a intra cu şanse în această cursă. Tomac nici nu apare în sondaje şi e puţin probabil ca gruparea condusă de acesta să găsească un candidat redutabil, eventual din afara formaţiunii.
Cristian Diaconescu în schimb îşi doreşte să candideze la preşedinţie. Are şi experienţa necesară pentru a duce o asemenea campanie, iar unele sondaje îl dau undeva aproape de cinci la sută.
Când decid viitorul PMP, filialele din teritoriu, dar şi membrii simpli, ar trebui să ţină cont de tracţiunea liderului de partid la alegerile pentru funcţia nr. 1 în stat. Dacă PMP nu reuşeşte să intre în viitorul Parlament, probabil că şansele ca acest partid să se mai redreseze tind spre zero. De aceea, alegerea candidatului la preşedinţie pare capitală pentru soarta PMP.