Chirica rămâne fără majoritate în Consiliu, după plecarea liberalului Andrieş secretar de stat la Finanţe. Se vorbeşte din nou de trădări înaintea votului la bugetul local

Creşte tensiunea politică la Iaşi înaintea votării bugetului local. Mihai Chirica grăbeşte momentul votului pe buget, mai ales că, foarte probabil, viceprimarul Cezar Baciu îşi va pierde săptămâna viitoare mandatul.

Judecătorii vor decide dacă excluderea lui Baciu din USR a fost legală şi sunt toate şansele ca acest lucru să se întâmple. Din acest motiv, Chirica forţează nota şi vrea ca votul pe buget să aibă loc înainte de plecarea lui Baciu din CL.
Numai că azi edilul Mihai Chirica a mai avut parte de o surpriză neplăcută, întrucât şedinţa de validare a unui liberal în locul lui Alin Andrieş nu s-a putut ţine, din lipsă de cvorum.
Imediat după şedinţa ratată de consiliu, Chirica a luat foc, acuzând USR şi PSD că apelează la ”tertipuri ieftine” pentru a bloca bugetul local. Mihai Chirica a precizat că a convocat pentru vineri o ședință extraordinară a Consiliului Local, în cadrul căreia ar fi trebuit să aibă loc depunerea jurământului de către consilierul local Marius-Ionuț Rîpanu (PNL), după ce liberalul Alin Andrieş și-a dat demisia din plen, întrucât a fost numit secretar de stat în Ministerul Finanțelor. Totodată, în şedinţa de vineri, consilierii locali ar fi trebuit să decidă schimbarea componenței comisiilor de specialitate ale Consiliului Local ca urmare a acestei înlocuiri.

Consilierii locali USR și PSD au lipsit de la ședința Consiliului Local, astfel că întrunirea nu s-a putut desfăşura din lipsă de cvorum. Pentru asigurarea cvorumului, în sală era necesară prezenţa a 14 consilieri, dar au venit la reuniune doar 13 reprezentanţi PNL şi PMP.

Mihai Chirica a precizat că urgența ședinței convocate pentru vineri ține de faptul că în cursul zilei de miercuri, 18 ianuarie, a fost convocată o ședință ordinară a Consiliului Local destinată analizării și votării bugetului local pentru 2023.

„Este limpede că alianța toxică pentru Iași dintre USR și PSD apelează din nou la tertipuri ieftine pentru a bloca adoptarea bugetului local și, astfel, funcționarea normală a administrației locale și a orașului nostru. Asistăm la un politicianism nociv cu atât mai condamnabil cu cât astfel de gesturi au loc într-un context de criză, în care urmările războiului din apropierea granițelor noastre și ale crizei energetice afectează inevitabil funcționarea administrației și bunăstarea comunităților. Sper ca și consilierii locali USR și PSD să înțeleagă faptul că situația complicată pe care o traversăm necesită maturitate, rațiune și responsabilitate și să nu blocheze dezvoltarea Iașului”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul ieşean a anunţat că a convocat o nouă ședință de Consiliu Local pentru luni, 16 ianuarie, astfel încât ”preluarea mandatului de către Marius-Ionuț Rîpanu, schimbarea comisiilor de specialitate și dezbaterea și votarea bugetului local să își urmeze parcursul normal și legal”.

Surse liberale spun că salvarea ar putea veni de la un alt consilier USR, care ar putea trăda partidul din care face parte. La bursa pariurilor figurează numele lui Iulian Huşanu, care chiar în această perioadă are de trecut în Consiliu un proiect pentru un bloc cu nouă etaje în zona Bucium.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)