Câteva constatări despre Ziua Unirii la Iaşi

• A fost mai puţină lume ca în alţi ani, posibil şi din cauza frigului.

Garduri metalice peste tot, măsuri de siguranţă sporite. Prezenţa AUR a dat ceva de furcă organizatorilor, care au înăsprit accesul în piaţă.

Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu au venit împreună la Iaşi în cursul dimineţii, cu un avion. Au avut program comun, inclusiv în Piaţa Unirii au venit în acelaşi timp. Au rostit discursurile pe scenă, dar nu au dat nici o altă declaraţie.

Mult AUR la Iaşi. Adunarea s-a dat dimineaţă la 9.00 în faţa Palatului. Au venit cu autocare din mai multe colţuri ale ţării. Extrem de gălăgioşi, au fluturat steaguri şi au huiduit. S-au plasat strategic în mai multe puncte din piaţă, au fost câteva sute în total. George Simion a urcat pe scenă, mutare oarecum ciudată. În cursul serii, Simion s-a întâlnit cu simpatizanţii AUR, vorbind despre deschiderea uşilor pentru noi membri.

Asociaţiile civice ieşene au fost şi ele prezente: Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Împreună pentru A8 şi RESET. Au stat în zona liniei de tramvai, în dreptul scenei, cu bannere pro-autostradă, pentru spitale noi în Moldova şi împotriva extremismului.

Ciucă şi Ciolacu nu au dansat Hora Unirii, plecând exact când a început muzica. A fost un marş alert către Mitropolie (unde s-a stat cam 25 minute), după care suita a plecat către Biserica Trei Ierarhi. La 13.30 politicienii de la Bucureşti au plecat către Focşani.

Delegaţia USR a preferat discreţia. A mai fost în piaţă si Ludovic Orban, cu câţiva membri de la Forţa Dreptei. De la PMP a venit Eugen Tomac, dar au fost prezenţi si susţinătorii taberei Cristian Diaconescu.

• În cursul serii, primarul Mihai Chirica a ieşit pe Facebook cu un mesaj mai degrabă hazliu, după huiduielile din Piaţa Unirii: ”Mulțumesc demnitarilor de la București pentru că au ales să sărbătorească Unirea Principatelor Române în orașul nostru, mulțumesc oaspeților din țară și, mai ales, mulțumesc ieșenilor că au fost, din nou, gazde deschise și primitoare!”

Poate cea mai inspirată mutare a lui Ciucă la Iaşi a fost întâlnirea cu Sidonia Susanu, medicul de la Spitalul de Copii care a făcut minuni în ultimele săptămâni, replantând braţul unei adolescente din Botoşani. Şeful Executivului a anunţat că se va implica personal pentru ca Guvernul să asigure finanţarea şi dotarea Spitalului de Copii.

• 24 ianuarie este ziua care dă semnalul pentru întreg anul în politica românească. Va fi agitaţie multă pe scena politică, probabil cu multe proteste. Nu arată deloc bine 2023, cu un AUR tot mai prezent şi insistent.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)