Deputatul USR Filip Havârneanu: “Fiecare copil din România are de plătit, în plus, 23.000 de lei pentru împrumuturile făcute de PSD și PNL”

Parlamentarul USR de Iaşi Filip Havârneanu susţine că după ce au sabotat sistemul de educație, guvernanții au avut grijă să împovăreze copiii din România, făcându-i datori până devin adulți. Risipa de bani încurajată de Guvern, pe sinecuri și pensii speciale, explică scumpirile și ratele mari, precum și dobânzile pe care le plătește statul român la împrumuturi.

Potrivit lui Havârneanu, PSD și PNL ne-au făcut mai datori cu aproape 5.000 de lei/persoană. Deputatul USR consideră că sumele împrumutate nu sunt folosite pentru a ajuta țara, ci pentru a-și servi interesele pe termen lung.

“PSD și PNL adoră să facă împrumuturi. De la începutul anului, au împrumutat România cu peste 50 de miliarde de lei. Bani pentru care vom plăti dobânzi de 36,6 miliarde de lei. O datorie totală de 88 de miliarde de lei numai în primele două luni și o săptămână din martie ale lui 2023. Fiecare copil din România are de plătit, în plus, 23.000 de lei pentru împrumuturile făcute de PSD și PNL doar anul acesta. Această datorie este ceea ce lasă moștenire Guvernul PSD-PNL copiilor noștri”, a declarat Filip Havârneanu.

Ministrul Finanțelor ar fi trebuit să explice la Ora Guvernului, unde a fost chemat de USR, incertitudinile vizavi de finanțarea deficitului bugetar în creștere, instabilitatea sistemului fiscal și posibilitatea de a fi introduse noi taxe și impozite, inclusiv „taxa de solidaritate”.

“Românii au ajuns să-și dea jumătate de salariu pe alimentele de bază ca urmare a valului de scumpiri, cele mai mari din ultimii 20 de ani. Adrian Câciu se bucură de această situație, pentru că baza de taxare este mai mare și vin mai multe fonduri la bugetul de stat. Fonduri care să susțină sinecurile de partid și pensiile speciale nesimțite, la care PNL și PSD refuză să renunțe. Dar domnul Câciu nu a răspuns la nicio întrebare, dovedind încă o dată că este incompetent. Nu a spus nimic despre deficitul comercial-record înregistrat de România. Nu a spus nimic despre faptul că a împrumutat România la dobânzi-record. Nu a spus nimic despre faptul că împrumuturile nu se duc în dezvoltare și investiții, ci în plata pensiilor imense și a unor angajați-fantomă, pile de partid. Nu a spus nimic despre faptul că ANAF nu colectează decât un sfert din TVA-ul cuvenit și, în loc să eficientizeze activitatea instituției, preferă să introducă noi taxe românilor care muncesc cinstit și care-și plătesc corect taxele”, a mai afirmat deputatul Filip Havârneanu.

Deputatul USR adaugă că în timp ce banii se duc într-o direcție greșită și românii sunt în pragul sărăciei, Guvernul Ciucă va înființa 11 noi posturi de conducere și execuție pentru institutele culturale din străinătate, inclusiv pentru înființarea unui nou institut la Tokyo. Institute culturale care au la conducere neprofesioniști și care au dovedit că toacă inutil zeci de mii de euro lunar.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)