Protest cum n-a mai fost de mult la Iaşi: Peste 2.500 de sindicalişti din învăţământ au manifestat în faţa Prefecturii

Acţiune de amploare a sindicaliştilor ieşeni din învăţământ. În a treia zi de grevă generală, angajaţii din educaţie s-au strâns în faţa Prefecturii din Iaşi, acolo unde au manifestat mai bine de o oră. Au venit la protest peste 2.500 de oameni, atât din municipiu cât şi din judeţ, membri ai USLIP Iaşi.
Înarmaţi cu fluiere şi vuvuzele, manifestanţii au fost gălăgioşi pe întreaga durată a protestului.

Pe pancartele lor se putea citi printre altele: ”Dacă educaţie nu e, nimic nu e”, ”Puneţi preţ, nu dispreţ pe educaţie”.
Sindicaliştii au solicitat salarii decente şi au cerut ca guvernanţii să iniţieze ”negocieri reale” cu sindicatele.

Circulaţia prin faţa Palatului Culturii a fost blocată, mai multe echipaje de Poliţie şi jandarmi fiind în zonă.
În judeţul Iaşi sunt în grevă aproximativ 8.000 de profesori, ceea ce reprezintă peste 90%.

Întrebarea este ce se va întâmpla cu finalul anului şcolar. Liderul sindicatului profesorilor din judeţul Iaşi, Laviniu Lăcustă, a dat asigurări că nu se pune problema îngheţării anului şcolar, dar a precizat că există riscul perturbării datelor la care vor avea loc examenele naţionale.
Laviniu Lăcustă a explicat că este greu de spus ce se va întâmpla cu examenele naţionale, el precizând că mingea este la Guvern.

”Este greu de spus care va fi situaţia cu examenele naţionale. Nu ne-am dorit să blocăm nimic, mingea este la guvernul României. Mediile sunt încheiate, nu se pune problema îngheţării anului şcolar, în schimb se poate pune problema perturbării datelor la care se vor da examenele la gimnaziu şi la liceu. Cuţitul ne-a ajuns la os. Îi transmit domnului premier că dacă nu va trece imediat la negocieri există riscul să perturbăm examenele. Ce vină au copii?”, a afirmat liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, Laviniu Lăcustă.

După mitingul din faţa Prefecturii, a urmat un marş pe pietonal până în dreptul Catedralei Mitropolitane.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 13, fără incidente.
A fost un protest cum de mult n-a mai fost la Iaşi, semn că nemulţumirea în sistemul de învăţământ este ridicată.

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)