Traficul de la Aeroportul Iaşi pentru acest an urma să fie atins, potrivit previziunilor, abia peste 15 ani. Noul terminal va putea procesa până la opt milioane de pasageri anual
Traficul pe Aeroportul din Iaşi creşte peste aşteptări, astfel că în 2023 vom înregistra traficul prognozat pentru 2038. Directorul Aeroportului, Romeo Vatră, a publicat pe Facebook modelul de prognoză a traficului folosit la studiul de fezabilitate pentru noul terminal.
Potrivit tabelului, în 2023 aeroportul urma să aibă mai puţin de 1,1 milioane de pasageri, în condiţiile în care traficul va fi probabil dublu.
“Sunt aeroporturi in Romania care nu depasesc 100.000 de pasageri pe an dar care au proiecte de investitii prin POIM de cateva zeci de milioane euro. Fac aceasta remarca deoarece am avut dificultati in comunicarea cu Jaspers de a-i convinge de necesitatea T4 in baza acestei prognoze facuta in baza unor date oficiale de la Eurocontrol si IATA. Precum se vede, traficul de 1,5 milioane realizat anul trecut, era prognozat sa il avem abia in 2028. Traficul pe care il estimam anul acesta, de 2,3-2,5 milioane pasageri, se regaseste in anul 2038. Deci, anul acesta suntem cu 15 ani in avans”, afirmă Vatră.
El spune că traficul aerian la nivel mondial se va dubla în următorii cinci ani.
“Unii se vor grabi sa afirme ca investim intr-un terminal care va fi depasit in cativa ani. Ii asigur ca T4 va avea capacitatea de a procesa fara deranj trafic de 7-8 milioane de pasageri. E un raspuns si la adresa celor care afirmau acum ceva timp ca terminalul e prea mare pentru Iasi.
Anul viitor, vom reconfigura T2 in terminal cargo. Vom avea, in cel mult doi ani trafic cargo pe Aeroportul Iaşi. Pe termen mediu, vom dezvolta zona cargo, parcuri industriale si logistice pe zona de est a aeroportului, pe cele 70ha disponibile. Se lucreaza la cresterea conectivitatii aeroportului cu orasul pe doua noi drumuri de acces, spre Aroneanu si spre Tatarasi. Vom incepe un proiect de city airport pe un teren de 8 ha pe care il vom prelua pe viitor de la IGA”, a adăugat Romeo Vatră.
Totuşi, consideră directorul Aeroportului, conectivitatea actuală, luând în calcul şi cele două drumuri noi de acces va fi limitată. Vatră susţine că o legătură cu viitoarea autostradă este obligatorie.
“O conexiune a aeroportului cu viitoarea autostrada este obligatorie, orice date de trafic folosite in analiza rentabilitatii bretelei de legatura intre SRU, Aeroport si A8 folosite sunt din punctul meu de vedere depasite, acestea trebuie reactualizate cu situatia actuala in care suntem cu 15 ani înaintea prognozelor de trafic oficiale.
Traficul din urmatorii doi ani ne va situa la nivelul anului 2045. In fiecare an crestem cu 7 ani prognozati. Sigur ca e un context favorabil geopolitic pentru noi, dar CNAIR proiectantul SF-ului si Jaspers trebuie sa ia in calcul aceste evolutii, ce se vor accelera in urma eforturilor de integrare in UE a Republicii Moldova, iar, din cate cunosc, asigurarea conectivitatii multimodale este o prioritate a UE pentru urmatorii ani”, mai spune Romeo Vatră.