Deputatul USR, Filip Havârneanu: “Ministrul dictator, Ligia Deca, vrea pentru elevii care deranjează orele. Mandatul ei deja o pedeapsă pentru Educație”

Deputatul USR, Filip Havârneanu, susţine că este strigător la cer ca în 2024, Ministerul Educației să revină la măsuri educative bazate pe sancțiuni și marginalizarea elevilor. Proiectul care prevede sala de detenție ca măsură eficientă pentru îndreptarea comportamentelor unor copii, mai spune parlamentarul ieșean, este una abuzivă și nu ajută la soluționarea problemelor cu care se pot confrunta unii școlari. Mai mult, într-o țară în care 93,5% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an, Ligia Deca folosește lectura ca instrument de pedeapsă pentru elevii-problemă și întărește astfel ideea că cititul nu trebuie să fie o plăcere, ci o penalizare, la nevoie.

Deputatul USR, Filip Havârneanu care este și secretar al Comisiei pentru Învățământ de la Camera Deputaților crede că, în cazurile în care elevii au o atitudine nepotrivită la clasă, s-ar impune mai degrabă o discuție cu un consilier școlar sau cu psihologul unității.

„În loc să încerce să vadă ce anume generează acel comportament al elevului catalogat prea ușor drept , ministerul excelează în a găsi modalitați antice de a sancționa copiii, fără a gestiona însă cauza care le afectează și schimbă conduita, la școală. Chiar dacă doamna Deca îndulcește situația spunând că sala aceea de clasă nu este asemenea unui spațiu unde se consumă o sancțiune și nu se numește într-un fel, modalitatea autoritară de a relaționa cu elevii ne duce mult înapoi, la practicile dictatoriale. Această măsură nu face decât să îmi confirme faptul că Ministerul Educației are obiceiul de a izola anumiți elevi în loc să își bată capul cu ei. În loc să investească în o mai bună comunicare și dezvoltare emoțională, elevii care nu reușesc să aibă o atitudine potrivită, sunt extrași din grup ca să nu deranjeze pe nimeni. Cel mai grav mi se pare că acei elevi care vor fi trimiși în altă încăpere sunt puși să citească obligatoriu, ceea ce face ca lectura să devină un instrument de pedeapsă. În România nu există un program național de promovare a lecturii și, din cauza acestor decizii greșite, copiii ajung să urască cititul în loc să devină mai apropiați de acest obicei intelectual esențial”, a declarat deputatul USR, Filip Havârneanu.

Sala de detenție ar putea fi un precedent periculos

Deputatul USR mai spune că o astfel de propunere este abuzivă pentru că ar priva elevii de dreptul la educație, întrucât după ce este dat afară de la oră și mutat în altă sală, copilul respectiv nu poate recupera informațiile predate și pierdute.

„Practic, așa cum stau lucrurile acum, nu există o limită de aplicare a acestei sancțiuni, asta înseamnă că elevul respectiv poate fi extras nelimitat de la cursuri. Constat că în învățământul guvernat de Ligia Deca nu vrea nimeni să se complice cu acei elevi, motiv pentru care detenția este cea mai comodă variantă. Experții spun că un astfel de copil izolat, constant pentru ce greșește, va avea cel mai probabil un comportament juvenil antisocial și își va accentua gesturile, poate de repulsie, de revoltă, de violență, pentru a se impune și a se face înțeles. Cred că se va permite astfel un precedent periculos”, a mai explicat deputatul Filip Havârneanu.

Parlamentarul ieșean a mai adăugat că elevii cu probleme de comportament, fie ele temporare sau constante, trebuie ajutați să se integreze în clasă, în grupuri, pentru a putea evolua și pentru a putea depăși orice barieră impusă de problema lor. Copiii care sunt discriminați, în loc să fie consiliați și sprijiniți în colectivitate, ajung să comită infracțiuni, să cadă pradă unor anturaje periculoase, să consume droguri sau alcool și să dezvolte dependențe nocive care nu vor mai putea fi controlate sau eliminate mai târziu.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)