Congres de amploare la Iaşi: Experţi din 38 de ţări discută despre sănătatea inimii. Profesorul Grigore Tinică: Stilul de viață sănătos este cheia longevității și scutul împotriva bolilor inimii și a sistemului circulator
Iașul este gazda unui eveniment medical de amploare internațională, ce aduce împreună medici de renume din 38 de țări aflați la cea de-a 17-a ediție a Reuniunii Anuale a Societății Euro-Asiatice de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică (EABM). Acest congres, care a început joi şi se va sfîrşi duminică, îl are ca președinte pe Prof. Univ. Dr. Grigore Tinică, directorul Institutului de Boli Cardiovasculare Iași. În cadrul acestui eveniment se discută ultimele progrese în domeniul chirurgiei cardiovasculare, cu accent pe inovație, colaborare interdisciplinară și impactul stilului de viață asupra sănătății inimii.
La conferința de presă organizată cu prilejul deschiderii Congresului, profesorul Grigore Tinică s-a referit la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare: „Stilul de viață sănătos este cheia longevității și scutul împotriva bolilor inimii și a sistemului circulator”.
Într-o lume modernă, unde stresul și un ritm de viață haotic își pun amprenta asupra sănătății, adoptarea unui stil de viață echilibrat este mai importantă ca oricând.
„Este indispensabil să învățăm să ne bucurăm de viață într-un mod responsabil, să ne gestionăm stresul și să avem grijă de sănătatea noastră printr-o alimentație echilibrată și activitate fizică regulată”, a adăugat profesorul Tinică, accentuând că „fiecare disfuncție la nivelul sistemului circulator poate avea consecințe grave asupra întregului organism.”
Printre participanții de seamă ai evenimentului se numără figuri de renume mondial, precum profesorul Tirone David din Canada, un pionier în domeniul chirurgiei cardiovasculare, de numele căruia se leagă perfecționarea unei tehnici chirurgicale revoluționare, apreciată la nivel global. Ca un gest de recunoaștere pentru contribuția sa, organizatorii Congresului au adunat toate publicațiile profesorului Tirone David dedicate acestei proceduri într-un volum impresionant de aproape 700 de pagini. Congresul include și alte sesiuni dedicate unor teme de mare actualitate, precum gestionarea sângelui pacientului în chirurgie cardiovasculară. În colaborare cu Societatea Română de Cardiologie și Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, experții vor discuta despre noile ghiduri privind transfuzia de sânge în timpul intervențiilor chirurgicale.
„Managementul sângelui este un aspect vital în operațiile cardiovasculare. Este important să învățăm din greșelile trecutului și să ne adaptăm protocoalele medicale pentru a reduce riscurile și a îmbunătăți rezultatele”, a afirmat Prof. Univ. Dr. Grigore Tinică.
Pe lângă subiectele legate de chirurgie, Congresul include și o sesiune specială despre rolul inteligenței artificiale (AI) în medicină.
„Inteligența artificială și automatizarea au început să preia tot mai multe sarcini în domeniul medical, ceea ce ridică întrebări importante despre viitorul profesiilor noastre”, a declarat profesorul Tinică, el fiind de părere că „deși AI poate ajuta la diagnostic și la administrarea tratamentelor, capacitatea noastră umană de a gândi asociată cu emoția nu poate fi înlocuită. Totuși, trebuie să fim pregătiți pentru schimbările tehnologice rapide. Inteligența artificială poate aduce
beneficii imense în ceea ce privește diagnosticarea și personalizarea tratamentelor, însă există riscul ca profesiile bazate pe analiza manuală să fie primele afectate”.
Acest subiect a fost amplu dezbătut în cadrul conferinței de presă, la care au participat și profesorul Shervin Ziabakhsh Tabary de la Universitatea din Teheran, vice-cancelar al EAB, profesorul Steven Andrew Robicsek de la Universitatea Florida, Statele Unite și dr. Kostas Tsakiridis, membru în boardul EAB Society.
Dincolo de sesiunile științifice, reuniunea este și un prilej de socializare și schimb de experiențe între participanți. „Evenimentul nostru pune accent și pe integrarea culturală și interacțiunea dintre participanți”, a afirmat profesorul Grigore Tinică.
Reuniunea Euro-Asiatică de la Iași nu doar celebrează inovația și colaborarea în chirurgia cardiovasculară, ci și promovează o viziune comună pentru un viitor mai sănătos.