Mihaela Popa, Partidul România în Acţiune: Am decis să candidez în timpul grevei profesorilor. Va fi greu să facem pragul, dar sper că românii înţeleg că marile partide şi-au atins potenţialul
Una dintre formaţiunile noi care se bate să atingă pragul de cinci la sută este România în Acţiune, care îl sprijină pe Mircea Gedoană în cursa pentru Cotroceni. La Iaşi, lista de la Senat a acestui partid este deschisă de Liviu Brătescu, în timp ce la Camera Deputaţilor pe prima poziţie apare Mihaela Popa.
”Decizia de a candida am luat-o în timpul grevei. Atunci am fost efectiv singuri. Eu de opt ani nu mai fac politică. Dar în timpul grevei am observat cât de singuri am fost, eu fiind profesor la Colegiul Vasile Alecsandri. Şi mi-am dat seama cât de mult mimează partidele opoziţia. Am decis să merg în Partidul România în Acţiune, un partid ce promovează descentralizarea pe care eu o susţin în educaţie. Acest partid nu porneşte de la Bucureşti, este construit local, din Prahova, şi acum s-a extins la nivel naţional”, a spus Mihaela Popa.
Ea recunoaşte că este foarte greu pentru noua formaţiune să acceadă în Parlament.
”Este un partid nou, dar eu totuşi sper că românii vor înţelege că partidele mari şi-au atins potenţialul. O ţară democratică trăieşte şi prin independenţi, dar şi prin partide mici. Noi la PRA ne autofinanţăm şi cred că asta e soluţia. Partidele trebuie să se autofinanţeze din donaţii transparente şi din cotizaţii”, a explicat Popa.
Candidatul PRA susţine că în domeniul educaţiei este necesar ca deciziile să fie aduse cât mai aproape de şcoală şi de comunitatea locală.
”În acest moment, deciziile sunt luate din fotoliul de inspector sau de inspector din minister şi s-a ajuns unde suntem, adică ultimii în evaluările internaţionale. Avem cele mai multe mame minore şi cel mai mare abandon şcolar. Când un elev din patru din mediul rural nu mai ajunge la şcoală până la 14 ani înseamnă că avem cea mai gravă problemă pe care o poate avea educaţia şi drumul ales până aici a fost greşit. Am fost o voce atunci când foarte mulţi au tăcut şi de la putere şi din opoziţie. Legea educaţiei este proastă. Nici până azi această lege nu poate fi implementată, pentru că este o lege făcută din birouri”, consideră Mihaela Popa.
Ea spune că în prezent, profesorul a ajuns mai degrabă un birocrat, pentru că munceşte până la 14-18 ore zilnic, completând tabele.
Mihaela Popa susţine că este nevoie şi de o depolitizare reală în educaţie, ea motivând că nu Inspectoratele trebuie să mai pună directorii de şcoală.
”Adică de ce profesorul universitar îşi poate alege rectorul, iar profesorii din preuniversitar nu îşi pot alege directorul? IŞJ-urile trebuie să fie nişte direcţii regionale, în care vom avea politici, nu inspecţii. Inspectorii sunt de toate, inclusiv experţi în proiecte europene, uitaţi-vă la declaraţiile lor de avere. Rezultatele sunt zero. Sper ca UE prin Curtea de Audit să verifice aceste anomalii în care avem experţi birocraţi plătiţi ca şi cum ziua ar avea 48 de ore”, a mai spus Mihaela Popa.
Realizat de SC GIF22 MEDIA SRL la comanda Partidului România în Acţiune CUI mandatar financiar județean 11240040