Câţi oameni adevăraţi de afaceri are Iaşul?

Cel mai tare om de afaceri reuseste sa faca profit mare, dar nu are afaceri cu statul. Vă suprinde probabil această afirmaţie, pentru că de regulă ai relaţii cu statul, ai contracte. Iar dacă ai contracte, vin şi banii.

Pe termen scurt, afacerile cu statul sunt mană cerească. Iar în vremuri de criză sunt aur curat. Dar ce te faci când se schimbă puterea, locală sau naţională? Dai buzna în cămăruţa politicianului X pentru a te milogi sau a negocia un contract? Pe termen lung însă, acest mod de a vedea lucrurile e păgubos.

Zilele trecute, discutam cu un om de afaceri ieşean, care a renunţat la bătutul la poarta statului. Sau mă rog, nu mai bate atât de des. După cum el însuşi o recunoaşte. Are o firmă de construcţii, iar o perioadă activitatea sa a depins în mare măsură de milogeala publică. Întâmplări absolut de neimaginat pentru cei care privesc afacerile de pe margine. Omul n-a ieşit din criză, dar e mulţumit. Ponderea afacerilor sale cu statul a scăzut. De la 80 la sută, la cel mult 15 la sută. Important, cifra de afaceri s-a menţinut în 2010 cam la acelaşi nivel cu cea din 2009.

Nu ştiu cum va arăta viitorul din punct de vedere economic, mai ales în zona Iaşului, dar o afacere solidă n-ar trebui axată pe contractele cu statul.

Piaţa nu se câştigă cu forţa, ci pas cu pas, având o strategie clară în faţă. Oare câţi oameni importanti de afaceri din Iasi aplică principiul ăsta? Câţi sunt oameni de afaceri adevăraţi şi câţi sunt simpli cerşetori (beneficiari) ai contractelor cu statul?

Afaceri

Comentarii

2 comentarii to “Câţi oameni adevăraţi de afaceri are Iaşul?”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)