Editorial «Ziarul de Iaşi»: Scenarii de vară

Iaşul a devenit călcâiul lui Ahile pentru alianţa social-liberal-conservatoare, scrie Cosmin Paşca, într-un editorial aparut azi in Ziarul de Iaşi.

«Ambiţia lui Tudor Ciuhodaru de a schimba Spitalul de Urgenţe cu Palatul Roznovanu, candidând împotriva actualului primar, s-a transformat de câteva săptămâni în principalul proiect politic al conducerii PC. Conservatorii par dispuşi să rişte tot pentru nominalizarea medicului, supralicitând structura de rezistenţă a USL. Şi e oarecum de înţeles. Cu un primar într-un oraş de mărimea Iaşului, televiziunea cu partid s-ar transforma în partid cu televiziune. În plus, aspiratiile PC sunt confirmate de cercetările sociologice. În sondajul de casă, Ciuhodaru apare favorit atât la Primarie, cât şi la CJ. Mai relevante sunt însă sondajele PSD şi PNL, care pronostichează o dispută “cap la cap” între medic şi Gheorghe Nichita. Nu există cifrele exacte, dar şi liberalii şi social-democraţii admit direct sau tacit echilibrul disputei. Aşadar, cine va fi candidatul? In asteptarea deciziei finale, negociate la Bucureşti (nu e revoltător că posibilul primar al Iaşului se stabileşte tot în Capitală?), putem formula câteva ipoteze.

Scenariul probabil. Nichita obţine candidatura, iar Ciuhodaru se înscrie în cursă ca independent. Meciul se joacă. Social-democratul recâştigă sprijinul alianţei, dar medicul, “victimă” a jocurilor politicianiste, poate specula electoral independenţa. Mai mult, el va fi susţinut din umbră atât de putere, cât şi de opoziţie, nici unul dintre “greii” oraşului neriscând un pariu pe o singura carte», scrie Cosmin Paşca.

Care sunt celelalte scenarii avansate de Cosmin le aflaţi din Ziarul de Iaşi.

Politica

Comentarii

Un comentariu to “Editorial «Ziarul de Iaşi»: Scenarii de vară”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)