Adrian Halpert: USL, misiunea „Ocupaţi presa!”

USL a invatat o lectie importanta din prabusirea PDL: presa trebuie stapanita. Sigur ca pe pedelistii lui Basescu i-au pierdut infatuarea, nemernicia, coruptia, sentimentul ca sunt eterni… Insa o mare contributie a avut-o presa. Asa cum e ea: din ce in ce mai jigarita pe print, umflata ca un broscoi – pe televiziuni sau diversificata si diseminata – pe Internet. Mai ales modelul Antena 3 – picatura chinezeasca ce a crapat in cele din urma teasta fostei Puteri – ii face pe noii puternici ai zilei sa se gandeasca la modalitatile prin care sa puna amortizor gurilor de foc ramase prin presa.

Bataia pestelui este pe televiziuni. TVR a fost “securizat” prin numirea lui Saftoiu, iar mana dreapta a acestuia, Claudiu Lucaci, omul care controleaza stirile Televiziunii publice, isi face cu prisosinta “datoria”. Pro TV se ocupa cu alte lucruri si a evitat intotdeauna implicarea politica, Antena 1 asisderea cu exceptia Observatorului, care nu si-ar permite sa iasa din cuvantul domnului profesor Voiculescu… La televiziunile de stiri, socoteala e mai simpla: Antena 3 – trup si suflet alaturi de alianta – domina autoritar topul, urmata de Romania TV, televiziunea controlata de deputatul PSD Sebastian Ghita, amic bun al premierului Ponta. Realitatea TV mai latra, dar nu musca, iar Cozmin Gusa, creditor principal, dar si Director editorial, nu si-a ascuns simpatia pentru Ponta chiar in studiourile televiziunii pe care o controleaza… Ar mai fi B1, iar acolo lucrurile sunt mai complicate pentru USL, insa o jena financiara din ce in ce mai accentuata s-ar putea sa-i serveasca de minune. Foamea iti taie pofta de harta, iar unele oferte financiare au inceput sa se iteasca la orizont. Trist este ca, atunci cand analizezi canalele de print si TV nu poti sa spui, cu mana pe inima, ca exista vreunul cu adevarat independent, echidistant. Fie esti cu unii, fie esti cu ceilalti. Acum, mult mai mult cu unii…

Ar mai fi mediul online, dar aici multitudinea de canale, pulverizarea si diversitatea opiniilor il fac mai putin periculos pentru Puterea politica, dar si mult mai greu de controlat. E mai mult de munca si trebuie sa fii mai ingenios. Se ocupa insa, din cate am inteles, un grup politico-economic atent coordonat de “generalul” Gabi Oprea, sa traiti! Au inceput sa apara oferte – de cumparare, de comasare, de finantare – care le fac cu ochiul diverselor site-uri independente de stiri. Deocamdata, n-au muscat, dar, oare, cat timp vor putea rezista tentatiei stimulata de criza?!

Citeste analiza lui Adrian Halpert pe reportervirtual.ro

Media

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)