PNL Iaşi: «Nichita şi Primăria Iaşi, direct responsabili de intrarea în faliment a Fortus. După CET şi RATP, Gheorghe Nichita mai aruncă o societate în faliment şi haos»

«Magistraţii Tribunalului Specializat Târgu Mureş au decis ieri admiterea cererilor creditorilor şi au dispus intrarea în faliment a fostului Combinat de Utilaj Greu, SC FORTUS SA. Astfel, planurile de reorganizare şi prelungirea cu încă un an a acestora, în variantă modificată, au fost respinse ca neîntemeiate. Consecinţa directă a acestui fapt, potrivit legii insolvenţei şi a altor acte normative în vigoare, este dizolvarea societăţii pe acţiuni, sigilarea bunurilor şi îndeplinirea altor operaţiuni de lichidare.

Încă din luna iunie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi a derulat o serie de întrevederi şi discuţii cu factori de decizie – administratorul judiciar al SC FORTUS SA, Autoritatea de Administrare a Activelor Statului, Ministerul Economiei, Secretariatul General al Guvernului, Cabinetul Primului Ministru etc. – pentru ca AVAS să accepte darea în plată a activelor societăţii, iar ulterior acestea să fie transmise Judeţului, Prin Consiliul Judeţean Iaşi.

În februarie 2014, atunci când FORTUS putea fi încă salvată, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a propus, într-o şedinţă de plen, un proiect de hotărâre. Această iniţiativă, care reprezenta singura soluţie realistă, perfect legală şi care ar fi creat mii de noi locuri de muncă, salvând în acelaşi timp şi combinatul de la faliment, prevedea preluarea de la Autoritatea Activelor Statului a unor active excedentare ale SC. FORTUS SA, în vederea înfiinţării unui parc industrial. Pe baza legislaţiei în vigoare şi a altor precedente din alte judeţe, CJ Iaşi urma să preia în administrare terenurile şi clădirile societăţii care nu mai erau necesare în procesul de activitate tehnologică pentru realizarea parcului industrial. Totodată, parcul industrial urma să folosească forţa de muncă existentă, precum şi experienţa şi contactele cu pieţele mondiale ale întreprinderilor industriale din judeţ. Universităţile, mediul de business şi de cercetare din Iaşi, ar fi avut un rol major în crearea unui hub industrial, de cercetare şi de afaceri, existând multiple oportunităţi pentru întreaga regiunea de Nord-Est şi Republica Moldova.

Parcul industrial urma să aibă între 30 şi 70 ha (din cele 158 ha, suprafaţa platformei FORTUS) şi devenea cea mai mare platformă activă industrială din Municipiul Iaşi şi din regiune. Aceasta ar fi regenerat cea mai mare zonă industrială a oraşului, cu investiţii europene prognozate de 50-200 de milioane de euro, ar fi creat locuri de muncă, ar fi atras investiţii străine şi ar fi crescut veniturile la bugetul local, judeţean şi de stat.

Majoritatea roşie din Consiliul Judeţean, PSD şi PPDD, au votat atunci, în februarie 2014 împotriva acestui proiect. Tot planul respingerii singurei iniţiative viabile a fost orchestrat de Gheorghe Nichita, disperat fiind să copie iniţiativa, dat fiind că sub mandatele sale Iaşul este singurul municipiu din România care nu are nici un parc industrial. Astfel, Primăria a invocat datoria de 17,4 milioane de lei a FORTUS către municipalitate şi a încercat preluarea unor active în contul datoriei.  Ca atâtea altele, Primăria a blocat astfel proiectul privind realizarea unui parc industrial de către CJ Iaşi şi nu a făcut nimic în schimb.

Minciunile primarului Gheorghe Nichita promiteau aducerea unor investiţii din China, dar totul a eşuat lamentabil, în realitate neexistând nicio strategie a Primărie, ci doar minciuni pentru a linişti salariaţii de la FORTUS şi a încerca să manipuleze opinia publică.

Primăria condusă de Gheorghe Nichita a procedat ca în alte cazuri celebre, precum RATP, CET, CITADIN, ducând totul la dezastru, faliment şi datorii imense. Astfel, PSD, Gheorghe Nichita şi cei care conduc astăzi Primăria sunt direct responsabili de falimentul FORTUS, pronunţat ieri de către instanţă.

În aceeaşi, cei părtaşi la acest adevărat dezastru, viceprimarul Mihai CHIRICA, trimis de Gheorghe NICHITA, şi prefectul Iaşului, Dan CÂRLAN, umblau pe la Ministerul Economiei, ceea ce arată că oameni iresponsabili şi incompetenţi nici măcar nu ştiau că hotărârea instanţei fusese deja dată, în aceeaşi zi. Mai mult, băgarea în seamă a prefectului politic PSD, Dan CÂRLAN, complet pe dinafara subiectului, demonstrează goana după capital politic a unui om terminat politic de mult timp, despre care ieşenii au doar amintiri caraghioase».

SURSA: Departamentul de Comunicare al PNL Iaşi

Administratie, Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)