Vor fi medii de intrare ridicate la liceele de elită ieşene, iar asta va crea nervozitate în multe familii. Psiholog: Cea mai mare greşeală a unui părinte este să-i spună copilului «Ăla a putut, tu nu eşti în stare»

Adolescenţii sunt în febra examenelor, fie ca vorbim de admiterea in liceu sau de bac. Cei de clasa a VIII-a ştiu deja mediile finale, iar acum începe goana după liceele bune. Cum examenul pare să fi fost ceva mai uşor ca în anii precedenţi şi mediile de intrare vor fi mai mari.

La liceele de elită din Iaşi se aşteaptă ca ultima medie la clasele de mate-info să treacă de 9.50. Este vorba în primul rând de colegiile Naţional, Negruzzi şi Racoviţă. Emoţiile sunt mari, iar o medie de 9.20, care oricum este ridicată, ar putea să nu asigure intrarea la liceul dorit. Posibil să apară discuţii şi frustrări în rândul copiilor, dar mai ales în rândul părinţilor.

Cum trebuie să reacţioneze familia în astfel de cazuri?

„Cea mai mare greşeală a părinţilor este să compare rezultatele copilului lor cu cele ale altor copii. Adică să-i reproşeze «Ăla a putut, tu nu eşti în stare». Trebuie să fii alături de copil, el este la rându-i afectat. Le scade stima de sine, cu atât mai mult când începi să acuzi. O vorbă a unui părinte îl poate prăbuşi sau ridica. La fel, un singur cuvânt spus la supărare sau o privire contează foarte mult. Copiii trebuie susţinuţi să găsească soluţii, nu să se caute vinovaţi. De aceea, părinţii ar fi bine să se ancoreze pe prezent, cu soluţii 1,2,3”, este de părere psihologul Mihaela Palade Gheran.

Lucrurile se complică atunci când survine un eşec, adică se înregistrează o medie mică.

„În cazul unui eşec, când copilul ia media 4.00 sau 5.00, părinţii sunt la fel de vinovaţi ca şi copilul lor. Copilul nu e singur. În spate este o sumă de factori: copil, părinţi, profesor. Părinţii trebuie să-l însoţească pe copil pe tot acest traseu”, susţine psihologul Mihaela Palade Gheran.

Cât priveşte învăţatul în nopţile de dinaintea unui examen, psihologul ieşean nu recomandă acest lucru.

„Ştiţi povestea cu îngrăşatul porcului. După un examen, e nevoie de o rupere de ritm până la următoarea probă, dar nu relaxare pe facebook până a doua zi dimineaţă. O plimbare, un film este mult mai potrivit. Dacă va continua să încerce să acumuleze până în ultima clipă nu va reuşi. La studenţi este altceva, ei sunt mult mai antrenaţi şi rezistenti la stres. Dar un copil nu face faţă, îi creşte anxietatea, se poate bloca la examen, pentru că este mult stres. Apare un vid în mintea lui. Trebuie relaxare, nopţile nedormite mai mult încurcă decât ajută”, mai spune Mihaela Palade Gheran.

Psihologie

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)