Psiholog: «Copiii învaţă prin imitaţie, copiază comportamentul părinţilor. Ce primeşte în familie, aceea va face»

Părinţii care îşi aduc copilul la psiholog ar trebui să înţeleagă că „reparaţia” începe de la ei. Dacă părinţii nu-şi schimbă comportamentul, degeaba mai apelează la psiholog, pentru că şansele îndreptării copilului sunt minime.

„De multe ori, părinţii îşi aduc copilul la cabinet, îl aşează pe scaun şi spun «Am venit, reparaţi-l». Dar reparaţia începe de la părinte. Copilul învaţă prin imitaţie, copiază comportamentul. El răspunde la indiferenţă cu indiferenţă, iar la conflicte cu conflicte. Copilul bătut va bate, va deveni violent. Ce primeşte în familie, aceea va face”, spune psihologul ieşean Mihaela Palade Gheran.

Ea consideră că intervenţia începe de la părinte, în condiţiile în care mulţi nu ştiu să fie părinţi.

„Cea mai dificilă parte pentru psiholog este legată de părinţi. Evaluezi copilul, faci o şedinţă sau două, apoi chemi părinţii. Le spui că trebuie lucrat împreună, iar ei se uită miraţi, spunând: «Dar cum asa, nu noi, copilul». Eu pot interveni asupra copilului, dar dacă acesta este trimis ulterior în acelaşi mediu, nu rezolvi nimic. Trebuie schimbat mediul. Copilul este efectul a ceea ce se întâmplă in familie. Unii spun că n-au timp. Eu una nu mai accept să lucrez aşa, ori participă şi părintele, ori înseamnă că nu există interes real pentru a rezolva problema”, susţine Mihaela Palade Gheran.

Psihologul ieşean este de parere că programul încărcat impus unor copii poate duce la conflicte în familie, dar şi la apariţia unor probleme de natură psihică in cazul celor mici.

„Există uneori tendinţa de a se exagera. Copilul merge la şcoală, unde depune efort, apoi after-school, după care mai are şi trei-patru opţionale. Trebuie să facă şi şah şi înot, dar şi dans. Astfel, la 12-13 ani,  copilul ajunge nevrotic cu acte în regulă, apoi apar conflictele. Părintele e bine intenţionat, vrea să-şi dezvolte copilul, dar nu-i oferă dragostea şi atenţia de care are nevoie”, afirmă Mihaela Palade Gheran.

De multe ori, părinţii vin la cabinet, îşi lasă copilul pe scaun şi spun: «Reparaţi-l». Dar reparaţia începe de la părinte”

Mihaela Palade Gheran, psiholog, trainer dezvoltare personală. 0723/273.582

Psihologie

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)