Dosarul cu managementul traficului: Nichita, trimis în judecată pentru 1,5 milioane euro mită

«Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată:

în stare de arest preventiv, a inculpatului
NICHITA GHEORGHE, primar al municipiului Iaşi, la data faptei, cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită,
în stare de arest la domiciliu a inculpatului
URDĂREANU TIBERIU, preşedinte al grupului de firme UTI, cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
sub control judiciar pe cauţiune, a inculpatului
MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL, director SC Information Business Consulting SRL (IBC), cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
şi sub control judiciar, a inculpatului
TĂNĂSESCU MIHAIL, vicepreşedinte al grupului de firme UTI, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În vara anului 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi” care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, finanţat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iaşi, cu intenţie, a pretins, în mod direct, inculpatului Mardarasevici Iulius Gabriel, şi în mod indirect, inculpatului Urdăreanu Tiberiu, un procent de 10% din valoarea contractului, pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI – IBC şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii.
Acest lucru a avut la bază o înţelegere anterioară între inculpaţii Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) şi Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceştia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail şi a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi daţi cu titlu de mită).

De asemenea, demersurile au constat şi în elaborarea şi, ulterior, decontarea unor facturi pentru situaţii de lucrări conţinând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iaşi.

Concret, în perioada august 2013 – începutul anului 2015, inculpatul Nichita Gheorghe a primit următoarele foloase materiale constând în:
- o parte din suma totală promisă, de 10% din valoarea contractului atribuit, respectiv 3.632.106 lei (colectată prin depunere în contul firmei IBC)
- beneficii constând în achiziţionarea unor echipamente electronice, în valoare de 20.000 lei,
- plata, în cursul anului 2014, a serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea, de către Nichita Gheorghe şi alţi angajaţi ai primăriei, împreună cu oameni de afaceri, între care şi inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel, în China- Beijing şi Hong Kong, în valoare de 28.364 lei,
- beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din preţurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucureşti.

Totalul sumelor şi al beneficiilor primite cu titlu de mită de către inculpatul Nichita Gheorghe este de 3.693.710 lei.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor Urdăreanu Tiberiu şi Nichita Gheorghe.

De asemenea, a fost dispusă indisponibilizarea, prin sechestru asigurator, în forma popririi, asupra contului deţinut la o unitate bancară de către inculpatul Mardarasevici Iulius.

Dosarul a fost trimis spre Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie».

SURSA: Comunicat DNA

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)