Pentru Iaşi: «FILIT trebuie scos de sub controlul politic. Toţi actorii din comunitatea ieşeană (universităţi, companii, autorităţi) să se implice pentru a crea o instituţie independentă care să organizeze FILIT»

«În ultimii 25 de ani, în presa internaţională au fost proiectate două imagini ale Iaşului: Cea a primarului corupt care folosea poliţia locală pentru a-şi spiona iubita şi FILIT.

Începând de anul trecut, politicienii au avut grijă să nu se mai audă în străinătate de Iaşul frumos. Cel în care sute de oameni se adună până dimineaţa în centrul oraşului pentru a asculta poezie. Cel în care liceenii ieşeni s-au întâlnit cu scriitori valoroşi ai lumii, premiindu-şi autorii preferaţi. Cel care i-a adus în inima sa, pe scena Teatrului Naţional, pe Herta Muller sau David Lodge.

Există în Iaşi oameni cu iniţiativă şi energii care pot face minuni. Și de 25 de ani vedem cum politicienii distrug iniţiativele pozitive, arătând o scandaloasă vocaţie a distrugerii. Dan Lungu, Florin Lăzărescu, Lucian Dan Teodorovici şi echipa lor au pus timp de doi ani Iaşul pe harta evenimentelor culturale de talie europeană. Iar politicienii au făcut tot posibilul să ne scoată de acolo.

Atunci când teii au fost în pericol, nu i-am putut salva.

Atunci când Iaşul a avut şansa de a deveni Capitală Europeană a Culturii, am pierdut-o.

E timpul să arătăm că suntem o comunitate adevărată. Acum e momentul să salvăm FILIT.

Dacă cei care administrează Iaşul nu sunt în stare să găsească o cale legală prin care acest festival să se întâmple la standardul ridicat la care a fost organizat în urmă cu 2 ani, ne rămâne o unică altă posibilitate.

E nevoie ca toţi actorii din comunitatea ieşeană – din sectorul public sau privat, universităţi, companii, autorităţi să se implice pentru a pune bazele unei instituţii independente care să organizeze FILIT. Acest eveniment important pentru oraşul nostru trebuie scos imediat de sub controlul politic. Iaşul are suficientă forţă pentru a transforma acest festival într-un reper cultural anual, constant, de valoare internaţională.

De câţi bani ar fi nevoie ca să asigurăm bugetul previzibil, multi-anual, de care are nevoie acest festival? Necesarul anual al FILIT este de 2 milioane. Comunitatea are deja aceşti bani la dispoziţie, pentru mai mulţi ani. De exemplu, în fondul de rezervă al vice-primarului cu atribuţii de primar Chirica, sumă majorată anul acesta de 10 ori faţă de valoarea de anul trecut, avem fonduri pentru 5 ani de FILIT. Chiar şi într-un an electoral banul public trebuie cheltuit exclusiv în slujba interesului public.

Pentru că înţelegem importanţa culturii şi avem încredere totală în echipa organizatoare a FILIT, o asigurăm de susţinerea şi ajutorul nostru, în orice fel va considera necesar. Ce ne-a lipsit în toţi aceşti ani a fost tocmai curajul de a lansa şi sprijini proiecte majore, precum FILIT, care să redea Iaşului anvergura pe care o merită».

SURSA: Comunicat Pentru Iasi

Cultura, Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)