50 de copilaşi din centrele de plasament s-au distrat de minune în Parcul Expoziţiei. „Trebuie să le oferim acestor copii sentimentul că sunt acceptaţi, nu să fie izolaţi”

A-i ajuta pe copiii din centrele de plasament nu înseamnă să le oferi atenţie doar pe 1 iunie, de Paşte sau de Crăciun. Aceste suflete au nevoie de afecţiune şi în restul anului, iar două-trei ore petrecute impreuna într-un weekend înseamnă mult pentru nişte copii care nu ştiu ce înseamnă o familie.

Sâmbătă dimineaţă, 50 de copilaşi frumoşi şi zglobii, de la cinci centre de plasament din judeţ, au venit în Parcul Expoziţiei, unde s-au jucat, au dansat şi s-au simţit bine.

Acţiunea, organizată de Asociaţia MCA Education în colaborare cu Direcţia pentru Protecţia Copilului a fost un succes, iar dacă iniţial era vorba de vreo două ore de joacă, totul a durat dincolo de programul bătut în cuie iniţial.

Au fost jocuri cu mingea, baloane, face-painting, şotron, desene pe asfalt, poveşti, muzică şi dans.

Preşedintele Grupului AVISSO, Mirabela Miron spune că ideea a pornit de la o vizită pe care a făcut-o recent la un centru de plasament din sudul ţării, unde s-a ataşat de o fetiţă atât de mult, încât a decis să organizeze o acţiune la Iaşi pentru copiii din centrele de plasament.

„Cei de la centrul din Ilfov aveau tot ce este necesar, dar se vedea că le lipseşte afecţiunea. Am întâlnit acolo o fetiţă, care tot timpul a stat lipită de mine, nu mă mai lăsa să plec. M-am gîndit că este important să încercăm să suplinim lipsa de afecţiune, aşa că m-am întors la Iaşi şi am hotărât să facem această acţiune în aer liber. Trebuie să le oferim acestor copii sentimentul că sunt acceptaţi, nu să fie izolaţi. Altfel, dacă nu vor simţi că sunt buni în societate, nu se vor putea integra atât de uşor”, a declarat Mirabela Miron, preşedintele Grupului AVISSO.

Cei de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Iaşi au preluat imediat ideea lansată de reprezentanţii de la AVISSO, astfel că, de Ziua Prieteniei, s-a putut organiza fără prea multe probleme o astfel de acţiune la Iaşi.

„E un cadou frumos, o acţiune binevenită. Ceea ce familia nu le poate oferi, compensăm noi. Orice iniţiativă de acest fel este minunată. Societatea trebuie să fie receptivă, sunt copii normali, unii dintre ei premianţi la şcoală. Cu toţii merită ceea ce merită orice copil care are o familie”, a spus Mădălina Constantin, purtător de cuvânt al DGASPC Iaşi.

Demersul celor de la AVISSO poate fi un început, dar societatea în ansamblu trebuie să se implice mai mult. Emoţiile trăite de aceşti copilaşi când au păşit, unii poate pentru prima dată în Parcul Expoziţiei, arată că 2-3 ore investite în astfel de acţiuni pot conta enorm pentru evoluţia unor copii care au pierdut afecţiunea mamei sau a tatalui.

„Ar trebui ca evenimente de acest gen să devină o obişnuinţă şi să organizăm astfel de întâlniri eventual în fiecare lună. Dacă se va întâmpla asta, atunci probabil că şi societatea în ansamblu va deveni mai atentă, îi vom obişnui pe oameni să iasă în parc, câteva ore, pentru a fi alături de aceşti copii minunaţi”, a mai precizat Mirabela Miron, preşedintele Grupului AVISSO.

În jurul prânzului, cei aproape 50 de copii au urcat în autocar şi au revenit în centrele de plasament. Zumzăiala din Parcul Expoziţiei a dispărut, iar în urmă au rămas desenele cu creta colorată de pe alei plus o mulţime de amintiri placute pentru aceşti copilaşi.

Ar trebui să ţinem cu toţii cont că două sau trei ore petrecute alături de ei nu înseamnă timp pierdut, ci o investiţie în viitor. AVISSO a spart gheaţa, rămâne de văzut când vom mai vedea în Iaşi ca oameni de afaceri, medici, universitari sau jurnalişti să bată mingea alături de micuţii din centrele de plasament.

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)