Analiza sociologului Barbu Mateescu: «În 2000, PIB-ul Iaşului era cu o treime mai mic decât suma PIB-urilor judeţelor Bacău şi Neamţ. Acum este egal cu suma lor»

«Între 2000 și 2006 PIB-ul României s-a mărit cu 327%. Între 2006 și 2015 PIB-ul României s-a dublat.

Există 6 județe unde, în fiecare din cele două intervale menționate mai sus, PIB-ul crește cu o valoare peste media națională. Este vorba de Ilfov, Cluj, Timiș, Prahova, Constanța și, poate surprinzător, Dâmbovița. De asemenea în această categorie intră și municipiul București.

Timișoara, Cluj, Iași și București sunt și vor fi sub o presiune puternică datorită populației pe care o vor atrage din județele înconjurătoare. Discrepanța dintre numărul oficial de locuitori ( = cei cu cărți de identitate în municipiul respectiv) și populația reală a orașului va atinge în următorii ani un nivel ridicol. Primarii bâjbâie și vor trebui să bâjbâie în continuare.

Din punct de vedere economic, Iași are potențialul de a deveni următoarea mare poveste de succes a României, cu condiția unei minime gândiri strategice din partea responsabililor actuali. Deja județul se mișcă cu o viteză fenomenală: în 2000, PIB-ul său era cu o treime mai mic decât suma PIB-urilor județelor Bacău și Neamț; acum este egal cu suma lor».

Citeşte întreaga analiză pe blogul lui Barbu Mateescu.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)