Scriitorul Dan Lungu candidează pe listele USR: «M-am trezit cu o echipă de oameni faini, care mi-au spus: ne place ce faci şi ce se vede în urma ta, hai cu noi. Dacă aş fi spus nu, mi-aş fi refuzat dreptul de a mai critica ceva vreodată»

Bombă pe scena politică locala. Scriitorul ieşean Dan Lungu a anunţat vineri că va candida pe listele USR la alegerile parlamentare, ocupând locul unu la Senat, precizând că a fost surprins că i s-a făcut o astfel de propunere, în condiţiile în care „pentru a ajunge într-o astfel de poziţie se prestează multă muncă în folosul partidului”.

Dan Lungu, care ocupă postul de director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi, dar este şi managerul FILIT, a spus ca s-a decis să accepte propunerea de a candida la alegerile parlamentare în mai puţin de 24 de ore, precizând că nici lui nu-i vine a crede că a luat această hotărâre.

„Când a venit propunerea, am fost luat prin surprindere, fiindcă ştiu că pentru a accede la asemenea poziţii, de regulă, se prestează multă muncă în folosul partidului. Eu m-am trezit cu o echipă de oameni faini, care mi-au spus: ne place ce faci şi ce se vede în urma ta, hai cu noi. Cu unii dintre ei mai lucrasem în alte proiecte culturale şi-i cunoşteam, profesionişti şi serioşi, dar pe alţii îi vedeam prima dată. Mi-a luat mai puţin de 24 de ore să mă hotărăsc”, a spus scriitorul ieşean Dan Lungu.

El a afirmat că atunci când a luat decizia s-a gândit la câtă „birocraţie şi obtuzitate” a întâmpinat în organizarea FILIT-ului şi la câte „legi anapoda” a întâlnit în munca sa de management cultural.

„Cred că lumea culturală poate funcţiona mai bine şi banii pot fi cheltuiţi mai cu folos, iar din parlament chiar poţi influenţa în acest sens. Cunosc lumea culturală din toate perspectivele importante: ca scriitor, ca manager al unei instituţii de cultură, ca organizator de evenimente, ca participant la evenimente naţionale şi internaţionale, ca evaluator de proiecte şi nu în ultimul rând ca sociolog care s-a ocupat sistematic de cercetări în domeniul culturii. Sunt multe de făcut în modul de finanţare a proiectelor culturale la nivel local, în managementul instituţiilor publice de cultură, în relaţiile acestora cu sectorul independent sau în utilizarea culturii ca instrument de dezvoltare locală şi regională”, a precizat Dan Lungu.

El a mai spus că a fost impresionat de „maniera profesionistă şi relaxată” a celor de la USR de a face lucrurile şi că este un moment prielnic schimbărilor la nivel naţional.

„Dacă aş fi spus acum nu, mi-aş fi refuzat, în ochii mei, dreptul de a mai critica ceva vreodată”, a precizat Dan Lungu.

El va ocupa primul loc la Senat pe listele USR Iaşi, în timp ce lista de la Camera Deputaţilor va fi deschisă de Cosette Chichirău, o ieşeancă absolventă de MBA, cu doctorat în finanţe, ambele obţinute în Statele Unite ale Americii. Pe locul doi la deputaţi se află Mihai Lupu, de profesie avocat, fiul fostului deputat PNŢCD Vasile Lupu.

USR are ca obiectiv la Iaşi obţinerea unui mandat de senator şi două de deputat.

Cultura, Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)