Beneficiile unui sector care duduie: Angajații din IT câștigă la Iași 200 de milioane de euro pe an. Mare parte din sumă este cheltuită în oraș

Cât câștigă un IT-ist în Iași? Lefurile încep de la 4-500 de euro, dar pot ajunge și la 3.500 sau chiar 5.000 de euro, însă acest ultim nivel este atins de puțini oameni.

„Un șef de echipă, care are 10-20 de oameni, câștigă 2.000-2.500 de euro. Cei de la nivelul cel mai de sus, pot ajunge și la 5.000 de euro, dar sunt oameni super-specializați. Nu sunt mulți în Iași cu astfel de salarii, probabil vreo zece în tot orașul. Cred că media este undeva la 1.000 de euro, dacă nu chiar puțin peste”, a declarat pentru jurnalvirtual directorul unei companii IT importante din oraș.

Câți bani câștigă în total angajații din sectorul IT? Undeva spre 200 de milioane de euro, o sumă imensă pentru oraș.

Calculul este simplu. În Iași sunt 15-16.000 de angajați în domeniu, iar leafa netă medie este în jur de 1.000 de euro. Asta înseamnă 16 milioane de euro lunar. Pe an, salariile IT-iștilor se apropie de 200 de milioane de euro.

„Cam ăștia sunt banii, nu e rău pentru Iași. În 2015, cifra de afaceri a companiilor ieșene din IT era de 465 de milioane de euro. Dacă socotim că lefurile reprezintă cel puțin o treime, atunci ies aproape 200 de milioane de euro”, afirmă Dan Zaharia, senior consultant Extind.

Zaharia confirmă faptul că angajații din acest sector câștigă la început 4-500 de euro, însă creșterea este accelerată, pe măsură ce se acumulează experiență.

Mare parte din suma de 200 de milioane de euro este cheltuită în Iași, iar orașul are de câștigat. Acești ameni își iau o locuință fie în municipiu, fie în apropiere, își achiționează o mașină, fac cumpărături, merg la restaurant sau în mall.

Dacă la Iași, lefurile din IT se ridică la 200 de milioane de euro pe an, în Cluj suma este dublă, având în vedere că acolo lucrează în acest sector peste 30.000 de oameni.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)