Cum ieșim din paradigma «La Iași nu se poate» și cum pot oamenii de afaceri să spargă zidul
Iașul e încă lent, greoi și fără viziune. E un adevăr, pe care nu putem să nu-l rostim când vedem evoluția orașului și prestația celor care îl conduc. În momentul în care Gheorghe Nichita e adus la CJ, pe post de consilier al șefului instituției, ba chiar pus să se ocupe de proiectul cu managementul deșeurilor, semnalul este al naibii de prost. Omul recunoaște că are nevoie de bani, că nu mai poate sta deoparte, dar pe de altă parte, Iașul are nevoie de progres rapid, proiecte clare și de oameni credibili care să conducă acest oraș. Chiar n-a găsit Maricel Popa un tânăr ambițios care să-i fie alături?Ar fi fost și un semnal pentru comunitate că e încurajată valoarea. Dacă tot aflăm că proiectul cu managementul deșeurilor are întârzieri și că avem nevoie de cadre de nădejde pentru a-l urni, cine e vinovatul pentru eșecul de până acum? A fost înlocuit cumva? I s-a dat vreo sancțiune, a fost măcar retrogradat?
Ieri seară a avut loc la Iași premierea vârfurilor din zona IT, un sector care duduie. Minunat. În următoarele zile vor avea loc mai multe conferințe pe teme de afaceri. Pe 5 aprilie se va desfășura la Palatul Culturii o importantă conferință despre arhitectură. Vor veni la eveniment ambasadorul Regatului Țărilor de Jos, șeful Ordinului Arhitecților din România, dar și alte personalități din domeniu, recunoscute la nivel european.
Foarte probabil, la toate aceste manifestări vor participa și autorități ieșene. Vor vorbi, vor strânge mâini și la revedere. Se vor întoace apoi la ale lor, bifând doar niște evenimente.
Orașul se dezvoltă, mai greu decât ne-am dori, dar merge înainte, oricâte piedici se vor pune. În oraș există suficientă inteligență și dorință de mai bine. Evoluția nu poate fi oprită, indiferent ce face un politician sau altul. Companiile ieșene își văd de treabă, unele au rezultate remarcabile, altele nu.
Sunt destui oameni de afaceri în târg pe care nu-i interesează deloc politica. Unii au fost la un moment dat implicați, dar s-au retras după ce au văzut cam ce se discută la ședințe și cum funcționează lucrurile. E și bine, dar și rău în același timp. E bine pentru că n-are sens să urmărești discursuri goale, dar e rău pentru că orice decizie administrativă înseamnă de fapt decizie politică.
Cum spargem cercul vicios? Dezvoltare nu înseamnă doar un drum proaspăt asfaltat sau întreținere de spații verzi. Avem nevoie de firme puternice în oraș, care să ofere locuri de muncă stabile și salarii pe măsură. În cazul Iașului, se vede că nu politicul determină prosperitatea, ci comunitatea este cea care împinge lucrurile. Afaceri sănătoase înseamnă mai puțină dependență de autorități, iar la un moment dat va veni și emanciparea politică. Când oamenii o vor duce mai bine și va apărea masa critică, atunci și politicul va fi presat să acționeze. Deci se poate. Inclusiv la Iași.
SURSA FOTO: jaimetrabuchelli.com