Firma Iașisting câștigă procesul cu Banca Carpatica, în urma unui diferend privind respectarea clauzelor contractuale

Judecătoria Iaşi a dat câştig de cauză companiei Iașisting care s-a judecat cu Banca “Carpatica”, în urma unui diferend privind respectarea şi reconfigurarea clauzelor contractuale, scrie Ziarul de Iași.

Firma “Iaşisting”, care a contractat un credit de investiţii de la banca în cauză, a solicitat conducerii acesteia să rediscute eşalonările de plată, în acest scop ambele instituţii avansând propuneri de negociere.

Dar în timpul discuţiilor, “Carpatica” a suferit mai multe schimbări la nivel de administrare şi acţionariat – este vorba de cazul “Carabulea” -  ceea ce a condus la decizii care, spun reprezentanţii firmei, nu au mai corespuns înţelegerii dintre părţi. Mai mult, noii reprezentanţi ai băncii au cerut executarea înainte de termen a tuturor garanţiilor pentru creditul contractat. “Iaşisting” a replicat prin deschiderea procesului la Judecătorie, solicitând judecătorilor să oblige banca să respecte demersurile începute de vechea administraţie. Procesul a durat aproape doi ani şi s-a finalizat, în primă instanţă cu  decizia favorabilă firmei ieşene.

Completul de judecată a hotărât să admită cererea “obligaţiei de a face” înaintată de firmă, obligând banca să suspende orice tip de executare silită şi să reia atât raporturile juridice şi comerciale în baza constractelor iniţiale cât şi demersurile de renegociere.

“Decizia instanţei este una bună, atât în cazul nostru cât şi ca principiu de lucru. O afacere ca a grupului nostru de firme, în care sunt implicaţi peste 450 de angajaţi, nu trebuie să stea la  mâna unei conduceri de bancă care-şi schimbă deciziile de la o zi la alta. Băncile trebuie să-şi asume calitatea de partener într-un contract, iar scopul trebuie să fie acela ca afacerea să meargă pentru toate părţile. Nu este bine  ca un fond de investiţii, care administrează banca, cum a fost în în acest caz, să se comporte ca un cămătar. În ultima vreme am văzut mai multe afaceri autohtone în care unele bănci s-au comportat aproape cu cruzime. Am încredere în soluţiile care vor fi date în acest caz, precum şi în disponibilitatea conducerii băncii, care s-a schimbat între timp, de a continua colaborarea”, a spus Viorel Blăjuţ, patronul firmei “Iaşisting”.

Banca comercială “Carpatica”, a făcut faţă mai multor procese de schimbare în ultimii ani ca urmare a scandalurilor în care a fost implicată după arestatrea fondatorului şi acţionarului Ilie Carabulea.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)