Dorin Cristea (RomSoft) desființează ideea că am avea o bulă în IT: Marile companii nu au unde să se ducă. În România avem o tradiție mai veche decât își închipuie lumea

Co-fondatorul RomSoft Iași Dorin Cristea caracterizează piața IT din Iași ca fiind „supraaglomerată” și la cererea existentă nu poate fi asigurată resursa umană. Cristea estimează că în jur de 15.000-20.000 de persoane lucrează în Iași în acest domeniu, despre care spune că, în prezent, este cea mai mare industrie a județului.

„Numărul celor care lucrează în IT va crește clar și în perioada următoare. România are o tradiție foarte veche în acest domeniu. Să nu uităm că prin anii ’50 s-a făcut în țara noastră primul calculator, iar la Timișoara se produceau memorii. Mulți parteneri de business de afară se întreabă cum deodată România a apărut ca mare producător de software. Eu le explic că avem o tradiție mult mai veche decât își închipuie lumea. În sistemul comunist, România producea calculatoare cu licență de la americani și eram foarte în față. Se produceau calculatoare, periferice și software, încât rezultatele de acum nu au apărut pe un teren gol. Pe de altă parte, trebuie să menționez că, în general, IT-ul se dezvoltă puternic în țările subdezvoltate pentru că domeniul presupune doar creiere și nu tehnologii. Unui softist nu îi trebuie echipamente foarte scumpe, ci doar un calculator și clienți”, consideră omul de afaceri.

Cristea spune că, comparând cu țările din Europa de Est, România are o industrie IT foarte puternică, similară cu cea existentă în Polonia.

„Cam toți marii jucători din Vest își mută operațiunile în regiune. Din acest motiv există și această cerere puternică de angajați. Unii spun că ar fi o «bulă», fiindcă cererea a crescut foarte mult, iar salariile s-au dus foarte în sus, numai că povestea aceasta se petrece peste tot în lume. Nu-i o bulă românească sau sud-est europeană. Nu știu dacă marile companii mai au unde să se mai ducă. Ucraina este o țară nesigură, nu se anunță în anii următori să se așeze lucrurile. Despre Rusia nu mai vorbim. Noi colaborăm cu o firmă din Republica Moldova, dar nici acolo nu sunt oameni suficienți. Mulți dintre ei vin și studiază în Iași și rămân pe aici”, a adăugat Cristea.

Citește întreg articolul pe pinmagazine.ro

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)