Iașul vrea, până acum doar a visat, însă 20.000 de oameni au arătat aseară că orașul poate. Nebunia Afterhills trebuie să continue și în anii următori
E greu să ai inițiativă în Iași, că imediat apar cârcotașii. La fel s-a întâmplat și în cazul Afterhills. Vineri a fost o zi neagră pentru organizatori. La ora 15.00 era programată deschiderea, dar totul a fost dat peste cap de furtuna violentă. Nu s-a putut nici la 18.00, însă trei ore mai târziu, pe scenă a urcat prima trupă. Ghinion din nou. Iașul a fost lovit de cod galben, iar în câmp, efectele furtunii sunt și mai puternice. Astfel că organizatorii au decis să anuleze tot. Cârcotașii și-au intrat în rol, unii întrebând de ce nu a fost amânat festivalul, că doar puteau afla prognoza meteo. Oamenii ăștia sunt rupți de realitate. Trupele nu vin când vrei tu, ci au programul lor. Biletele de avion sunt deja rezervate și nu mai pot fi schimbate. Sunt doar două dintre neajunsuri.
Nici sâmbătă, prognoza meteo nu arăta grozav. Era cald, dar meteorologii nu excludeau să pornească din nou vijelia. Din fericire n-a mai fost nici o furtună. Solidaritatea de vineri seară de pe rețelele de socializare a arătat că avem un oraș dornic să-și ia revanșa.
Iar ziua a doua de la Afterhills a fost senzațională. Peste 20.000 de oameni au venit la eveniment, iar atmosfera a fost extraordinară. La miezul nopții, organizatorii au avut inspirația să transmită LIVE pe internet. Am văzut tineri din Suceava, dar și din Brăila, cărora le părea rău că n-au venit la Iași. Dar tot ei spuneau că dacă va mai fi și a doua ediție, vor ajunge obligatoriu la Iași.
Cârcotașii s-au oprit pentru moment din muncă. La 20.000 de oameni adunați pe câmp la marginea Iașului nu mai ai ce comenta. Devii penibil.
Afterhills pornește greu, dar are potențial. Nu-mi dau seama dacă organizatorii vor putea suporta pierderile, pentru că e greu de crezut că anul ăsta mai ies pe plus. Dacă vor avea însă răbdare și dacă îi vor ține baierele pungii, atunci festivalul ar trebui să continue. Ghinionul cu vremea nu se poate repeta la nesfârșit. Însă evenimentul trebuie promovat agresiv. Nu doar în Iași, ci în toată țara. Și nu cu o lună înainte, ci tot anul.
Ce câștigă Iașul din Aterhills? În primul rând arată că se poate și în Moldova, o zonă în care doar autoritățile dețin monopolul evenimentelor de anvergură.
Dar nu e vorba doar de imaginea orașului, ci și de hoteluri, firme de taxi, comercianți. E o întreagă mașinărie care se pune în mișcare. Imaginați-vă câți bani lasă în Iași doar 3-4.000 de oameni care vin în oraș câteva zile. Dar ținta nu ar trebui să fie doar 4.000, pentru că poți atrage mult mai multă lume.
Față de Cluj, efortul Iașului în a organiza astfel de evenimente e cel puțin dublu. N-avem încă mentalitatea din Ardeal, nu suntem încă uniți, n-avem încredere că la noi se poate.
Dar Afterhills trebuie să continue. Nu doar azi, ci și anul viitor. E obligatoriu. Seara de sâmbătă a arătat că Iașul poate și că își dorește astfel de evenimente. Orașul se schimbă și vrea altceva, chiar dacă unii preferă balta pentru a le fi mai ușor să pescuiască.