Mai vine Bosch la Iași? Miza e o investiție de 200 milioane de euro, într-o fabrică de mașini de spălat

Concernul german Bosch va construi o nouă fabrică în Europa, unde va produce mașini de spălat. Printre locațiile analizate se numără și Iașul, mai exact Miroslava.
Dacă s-ar materializa, investiția (200 milioane de euro) ar depăși-o pe cea a americanilor de la Delphi. Este vorba despre o fabrică cu 3.000 de angajați, iar intenția nemților e să producă două milioane de mașini de spălat pe an. Ceea ce este imens.
Surse din mediul de afaceri ieșean afirmă că nemții de la Bosch iau în calcul Iașul, s-au interesat de condițiile de la Miroslava, dar că nu există un răspuns clar deocamdată.
Una dintre probleme e legată de infrastructură. Bosch ar vrea să-și transporte marfa pe calea ferată, pentru că la o asemenea producție nici măcar autostrada n-ar fi o soluție.

“Probabil că ar fi vorba de câteva trenuri pe zi care să plece de la Iași. Sunt 15.000 de mașini de spălat livrate pe zi, o cantitate uriașă“, afirmă aceleași surse din zona afacerilor.
Calea ferată ar urma să ajungă până în fabrică și se vorbește de o deschidere a depozitelor către linii pe o lungime de 800 de metri. Dar nu asta ar fi buba cea mare, ci starea precară a infrastructurii feroviare din România.
Cum un transport pe calea ferată de la Iași la granița de vest a României ar dura și 20 de ore, posibil ca nemții să se mai gândească dacă Iașul rămâne o variantă.
În orice caz, calculul companiilor străine include tot: costul forței de muncă, legislația fiscală din țara respectivă, dar și posibilitățile de transport.
N-ar fi exclus să pierdem investiția pentru că n-am fost în stare în 25 de ani să modernizăm infrastructura feroviară, astfel încât de la Iași la Oradea să poți ajunge în doar câteva ore.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)