PwC despre trecerea contribuțiilor în sarcina angajatului: Salariile ar putea scădea cu 22 la sută

Măsura anunţată joi de Ministerul de Finanţe, respectiv trecerea contribuţiilor sociale exclusiv în sarcina salariatului, ar putea genera situaţii în care angajaţii vor avea un salariu net mai mic decât în prezent cu circa 22%, spune Mihaela Mitroi, PwC România.
Pentru ca angajaţii să nu fie afectaţi de aceasta creştere a poverii fiscale în sarcina lor, angajatorul ar trebui sa le crească salariile brute, potrivit programului anunţat de Guvern cu 22,75%.

Conform prevederilor legale actuale, angajatorii din mediul privat nu pot fi obligaţi să modifice nivelurile salariale, decât pentru salariaţii plătiţi la nivelul salariului minim pe economie, contractele de muncă fiind înţelegeri private, iar statul nu poate impune modificarea acestora fără acordul părţilor.

„Poate că cei mai mulţi dintre angajatori vor înţelege să acopere acest cost suplimentar care va reveni angajaţilor, prin creşterea salariilor, însă nu este obligatoriu ca acest lucru să se întâmple în toate cazurile. Astfel, pot apărea situaţii în care angajaţii vor avea un salariu net mai mic decât în prezent cu circa 22%. Pe de altă parte, aceste efecte vor fi parţial contrabalansate de reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10%”, a precizatMihaela Mitroi.

Administratie, Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)