Sociologul Barbu Mateescu explică de ce a părăsit Bucureștiul și s-a mutat la Cluj

Sociologul Barbu Mateescu a făcut o mutare care i-a luat prin surprindere pe mulți dintre cei care îl cunosc. A plecat din București, locul care oferă atâtea oportunități, pentru a se stabili la Cluj.
De ce a părăsit Capitala:
1. O administrație indolentă și, în multe privințe, inconștientă.
2. Instituțiile statului. Ele îngreunează totul, de la trafic la catedre universitare păstrate pentru “domnu’ parlamentar” sau “domnu’ ministru”.
3. Locuitorii trăiesc în contra sau în ciuda orașului. Stresul e constant și aduce dezavantaje multiple sau neașteptate. Creativitatea scade. Din lipsă de energie sau inspirație, proiectele visate ieri și gândite azi nu se împlinesc niciodată mâine sau în zilele de după aceea.
4. Cutremurul. Am dubii majore cu privire la capacitatea administrației din București sau a celei naționale de a manageria orele de după seism.

De ce Cluj?

- Forța economică și demografică. Succesul din ultimii ani al Clujului se datorează unei serii de factori, de la brandul UBB și conectarea mai strânsă a Ardealului la vest până la o societate civilă dinamică sau voința unei elite locale care și-a setat un proiect ambițios și pragmatic. Rezultatul este un oraș competitiv, tânăr și în întinerire, o metropolă vie. Este vorba, deci, despre un loc unde se poate munci și crea.
- Încredere în proiectele comune; respect pentru ceilalți și pentru comunitate; politețea ca normă de comportament. Pentru cineva care provine din București, diferențele sunt sesizabile. Climatul psihologic este cu totul diferit.
În Cluj există voință și interes pentru a găsi soluții. Niciun alt oraș din România nu petrece atât de mult timp gândindu-și viitorul. Niciun alt oraș din România nu are un viitor atât de impredictibil.

Citește articolul de pe pressone.ro

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)