Cum a reușit RomSoft Iași să câștige încrederea nemților? Dorin Cristea: Puține firme de la ei fac ceea ce facem noi. E vorba și de preț, dar și de know-how

Seriozitate, încredere și proiecte de calitate terminate la timp, cam la asta se uită firmele străine atunci când acceptă să lucreze cu partenerii români. Bătălia pe piață e aspră, dar dacă ai câștigat încrederea, atunci contractele pot veni unul după altul.
Co-fondatorul RomSoft Iași, Dorin Cristea, povestește că firma sa de IT lucra deja cu o companie din Germania, însă de ceva timp colaborarea a fost extinsă pe un nou proiect.

“Am început să lucrăm cu o firmă din Germania care face proiectare și producție seria zero, iar perspectivele sunt foarte serioase. Ei lucrează cam un an pentru a observa problemele care pot să apară, apoi dau drumul la producția în serie. Noi facem softul, alții se ocupă de partea de electronică. Sunt componente de mecanică fină și toți trebuie să fim gata în același timp. Totul la calitatea cerută, pentru că dacă nu merge, degeaba am muncit. Dacă se întârzie puțin, se dă totul peste cap. Cerințele sunt mari, vorbim de echipamente care să răspundă la niște standarde și să fie certificate pe piața europeană și americană“, spune Dorn Cristea.
Potrivit lui Cristea, există foarte multă documentație în spate, fără de care nu se poate obține certificarea.

De ce nemții aleg firme din România și nu caută parteneri la ei acasă sau din alte țări?
“Obțin un preț mai bun la noi, dar în același timp vorbim și de know-how. În Germania, puține firme fac ceea ce facem noi. Practic, avându-ne pe noi, nemții pot lua mai multe contracte pe care înainte le refuzau, pentru că nu aveau capacitatea să le onoreze“, explică Dorin Cristea.

Co-fondatorul RomSoft susține că firmele IT românești cresc, însă dacă în paralel s-ar dezvolta și zona de mecanică fină, atunci “s-ar închide tot cercul de producție“.

“Putem avea industrii high-tech care să acopere întreaga plajă și astfel ar veni mai mulți investitori mari în România. Avem industriile clasice care se dezvoltă la noi, precum cea auto sau chimie, dar dacă am completa cu electronică și mecanică fină, atunci am câștiga enorm. Ba chiar ar apărea firme românești care să poată concura cu succes cele de afară“, a spus Dorin Cristea.

RomSoft Iași numără 90 de angajați, cu 20 mai mulți decât la începutul anului. La volumul de muncă pe care îl are, compania ar mai avea nevoie de încă 20 de oameni.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)