A pornit cu doi angajați, acum are 121. Cum a reușit Gemini CAD Systems să concureze cu succes multinaționalele din IT care au împânzit Iașul

Compania Gemini CAD Systems a fost înființată în 2004, când mediul IT era în perioada romantică. Cei care au pus bazele firmei sunt doi ieșeni, Traian Luca și Mihai Mitrică. Afacerea a crescut de la an la an, astfel că numărul de angajați a ajuns în prezent la 121. Cifra de afaceri a fost anul trecut de 4,3 milioane de euro.
Gemini CAD Systems a ajuns unul dintre liderii globali în cercetarea, dezvoltarea și producția de software și echipamente industriale pentru companii care lucrează cu materiale flexibile, din industriile fashion, mobilă sau auto.
Compania ieșeană a pornit prin dezvoltarea unui sistem de proiectare pe calculator a modelelor în industria textilă, creat de o mână de oameni. După ce sistemul CAD a avut succes, și-a diversificat activitatea, lucrând și la alte produse software pentru industria textilă.

„În 2009, după câțiva ani de cercetare, am lansat cel mai performant algoritm de încadrare din lume. Avantajul pentru clienți era substanțial, pentru că le aducea economii importante de material în procesul de tăiere. Cu acest pachet software, am devenit lideri pe piața românească și suntem prezenți în 38 de țări, de pe 5 continente”, a declarat Mihai Mocanu, directorul de PR al Gemini CAD Systems.

După succesul înregistrat în industria textilă, Gemini CAD Systems s-a orientat și către industria mobilei și cea auto.
„Pentru producătorii mondiali de mobilă de lux şi cei din domeniul auto care lucrează cu piele naturală, tăierea acestui material este un proces extrem de complex. E o mare provocare să-l gestioneze bine. Prețul la piele e tot mai ridicat, de asemenea există o presiune pentru a crește eficiența operatorilor și de a mări viteza de producție. Astfel apare interesul pentru tehnologiile avansate pe care le proiectăm și dezvoltăm în Iași. Asigurăm clienților și consultanță a acestui proces de tăiere, cu soluții de reorganizare a unei întregi fabrici. E un sentiment plăcut când o companie germană sau austriacă pune în practică expertiza unor români din Iași ”, mai spune directorul de PR al Gemini CAD Systems.

Compania investește masiv în zona de cercetare, iar totul este bazat pe inteligență ieșeană. Activitatea s-a extins și în prototiparea, dezvoltarea și producția de echipamente industriale. Iar acum, are un program de cercetare pentru noua generație de algoritmi de încadrare. Acesta este motivul pentru care Gemini CAD Systems culege în fiecare an unii dintre cei mai buni absolvenți de la Informatică, Matematică, Automatizări și Calculatoare, dar și de la Facultatea de Textile.
Compania are două sedii, unul în Copou, iar celălalt, Centrul de Cercetare și Producție Gemini, în zona Metro.
În privința pachetului salarial oferit angajaților, reprezentantul Gemini CAD Systems spune că este comparabil cu cel de la multinaționalele IT prezente în Iași.

„Investim în pregătirea angajaților, le oferim beneficii ca orice companie importantă din IT. Avem și piscină la subsolul clădirii, unde colegii pot veni cu familia sau prietenii”, mai spune Mihai Mocanu.

Deși pare surprinzător într-un domeniu în care bătălia pentru programatori este aprigă, compania face anual evenimente la care invită și manageri din companiile concurente. Cei de la Gemini CAD Systems consideră că e necesară coagularea mediului antreprenorial din domeniul IT.
„E important să creăm o comunitate, chiar dacă ne concurăm pe piața recrutărilor de specialiști IT. Ne propunem să coagulăm mediul antreprenorial din zona tehnologiei și inovației. Orice companie românească sau străină care poate să-și deschidă o reprezentanță în Iași sau să facă producție aici e binevenită. Pentru că așa putem beneficia cu toții de resurse, de furnizori, de know-how pentru dezvoltarea propriilor produse. Iar economia Iașului are și ea de câștigat. Pe lângă această misiune, ne asumăm și responsabilitatea socială. Anul trecut, împreună cu alte două companii IT, am renovat fiecare câte un laborator de la Facultatea de Informatică. Motivul e simplu: suntem din Iași, vom rămâne mereu aici și e nevoie să investim în comunitate. Încurajăm studenții să-și termine întâi studiile, pentru că acum au infrastructura necesară. Abia apoi să se angajeze, chiar dacă sunt tentați de salariile mari din zona IT”, a afirmat Mihai Mocanu, reprezentant Gemini CAD Systems.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)