Ce șanse are partidul lui Cioloș. E posibilă apariția Alianței pentru Democrație?

Dacian Cioloș a anunțat azi că din Platforma 100 se va desprinde un partid politic. Întrebarea e ce șanse are noua formațiune și dacă nu cumva vom asista la o fărâmițare a voturilor pe zona anti-PSD.
Cioloș are o imagine bună, poate fi o soluție, dar alegerile se câștigă pe voturi. Dar și cu strategii inteligente. PSD a pierdut din popularitate (Mirel Palada vorbește chiar de 2 milioane de voturi), dar încă e sus în sondaje.

De unde va lua voturi Cioloș? Probabil ceva de la PNL. Dar mai ales din zona USR. Ultimele sondaje arată că PNL are 26%, iar USR 6. Dacă după apariția partidului lui Cioloș, PNL coboară la 23, USR la 3, iar Platforma100 va avea 7-8, care va fi câștigul? USR ar rata intrarea în Parlament, iar PNL plus Cioloș ar însemna 31, adică sub ceea ce au în prezent PNL și USR împreună.
Revenim la proiectul Cioloș. Un partid înseamnă filiale în teritoriu, adică resurse. Cine vor fi liderii Platformei 100 în județe? Se vor implica oamenii onești în construcția noului partid sau fiecare își va vedea de treabă? La câtă lehamite vedem mai peste tot, greu de crezut. Dacă partidul lui Cioloș nu mușcă zdravăn din zona nehotărâților, atunci procentele se vor muta dintr-o parte în alta, între PNL, USR și Platforma 100. Cu riscurile descrise mai sus.
Mai există o variantă: o alianță. În care să intre nu doar partide, ci și organizații civice. Probabil că în acest caz n-ar mai apărea dispute, precum cele din ultimele zile între PNL și USR. Nu ar mai conta cine iese primul în față, pentru că în joc ar fi procentele întregii alianțe.
Dacă acest lucru nu e posibil, atunci fuziunea USR-Platforma 100 e singura variantă logică.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)