Ce s-a întâmplat la dezbaterea de la Iași cu autostrada: Guvernul a trimis un simplu secretar de stat de la Transporturi care a înșirat doar povești. CONCLUZIA: Nu există un calendar concret pentru autostrada Iași-Tg Mureș
Întâlnire bună azi la Iași pe subiectul autostrăzii, însă de remarcat prezența simbolică a celor cu putere de decizie la București. A fost trimis la Iași un secretar de stat de la Transporturi, care a venit să povestească despre cât de grea este această lucrare. În sală s-a aflat și o reprezentantă de la Compania de Drumuri, care n-a adus prea multe clarificări, ba chiar s-a bâlbâit pe lucrurile concrete.
S-a discutat și despre povestea cu autostrada Bacău-Brașov, majoritatea celor prezenți susținând că ideea guvernului e o fumigenă, pentru a-i încăiera pe cei din Moldova.
Președintele Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur a spus că timp de zece ani s-a vorbit doar despre autostrada Iași-Târgu Mureș, iar acum guvernul introduce în discuție autostrada Bacău-Brașov. El susține că totul ar fi o diversiune și că în realitate nu se va face nici una din cele două autostrăzi.
“Când politicienii de la București vor veni de ziua Unirii la Iași, să-i întrebați ce fac. Hai să atacăm porțiunea Târgu Neamț-Ditrău întâi, pe bani europeni, ca să trecem munții. Este porțiunea cea mai grea din autostrada de la Iași la Târgu Mureș. Bucovina susține ferm această autostradă“, a declarat Gheorghe Flutur.
Un semnal de susținere l-a dat și Mugur Cozmanciuc, ieșeanul ajuns între timp liderul PNL Neamț. El a spus că două sunt culoarele de transport necesare Moldovei: Suceava-București și Iași-Târgu Mureș.
La rândul său, deputatul PNL Marius Bodea a afirmat că ministrul Transporturilor este cheia și lăcata acestui proiect și că nu înțelege de ce Felix Stroe nu a venit la Iași la această dezbatere, trimițându-l în locul său pe secretarul de stat Cătălin Bălan, numit în post de doar două luni.
Primarul PSD de Iași, Mihai Chirica i-a acuzat pe unii parlamentari PSD din zona Moldovei că nu și-au făcut datoria, întrucât în bugetul pentru 2018 nu este prins nici un leu pentru finanțarea autostrăzii.
“De vină sunt cei care trebuie să decidă. Vrăjeala că vine nu știe cine și ne face investiția nu ține. Autostrada nu există în finanțarea pe 2018. A venit aici un secretar de stat de la Transporturi și un altul de la Compania de Drumuri, dar marii absenți sunt Liviu Dragnea și Mihai Tudose. În momentul de față sunt singurii care pot să miște lucrurile. E o rușine pentru Moldova că la o sută de ani de la Unire nu am reușit să facem ceva concret pentru acest colț de țară“, a afirmat Mihai Chirica.
Deputatul PSD Camelia Gavrilă a spus că parlamentarii social-democrați susțin proiectul, chiar dacă “șefii noștri nu au fost de acord“.
“Dacă suntem aici înseamnă că susținem. Dar pe de altă parte cum poți opri dorința Bacăului de a avea și ei o legătură de acces prin Brașov către vest?“, a afirmat Camelia Gavrilă.
La rândul său, deputatul USR Cosette Chichirău a spus că este clar că guvernul nu vrea autostrada, dar că ar exista două soluții pentru a debloca lucrurile.
“Ori așteptăm până la următoarele alegeri, ori impunem acum un ministru de la Iași, chiar și apolitic“, a spus Cosette Chichirău, ea adăugând că astfel de evenimente ar trebui organizate și la București, sub ușa Ministerului Transporturilor.
SECRETARUL DE STAT DE LA TRANSPORTURI: UN PROIECT GREU DE REALIZAT
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Cătălin Bălan a recunoscut că autostrada Iași-Târgu Mureș este necesară, însă a precizat că “este un proiect greu de realizat chiar și pentru țări cu experiență în infrastructură“.
“Pot fi asigurate finanțări din fonduri europene, dar trebuie pregătite documentațiile“, a spus secretarul de stat Cătălin Bălan.
Totodată, el a afirmat că există unele blocaje privind realizarea studiilor de fezabilitate pentru cele trei tronsoane ale autostrăzii.
Întrebat de un reprezentant al societății civile dacă își asumă proiectul, secretarul de stat de la Transporturi a evitat un răspuns tranșant. El nu a indicat data la care contractele privind realizarea studiilor de fezabilitate vor fi deblocate și nici nu a prezentat vreun calendar ferm privind realizarea lucrărilor.
La finalul reuniunii care a durat peste trei ore, cei prezenți au fost invitați să semneze un memorandum privind susținerea autostrăzii Iași-Târgu Mureș.
Semnatarii documentului solicită un calendar concret pentru realizarea autostrăzii și cer ca o comisie parlamentară să analizeze de ce timp de zece ani nu s-a făcut nimic pentru acest proiect.