Dacă guvernele s-ar face pe facebook, PSD ar fi trimis în opoziție. Dar realitatea politică e alta, PSD și ALDE încă au majoritate în Parlament

Varianta logică ar fi trimiterea PSD în opoziție. Sau anticipate. Dar cum să se ajungă aici, în condițiile în care PSD șI ALDE au majoritatea în Parlament? Una este ceea ce vrem, dar alta e realitatea politică.

Klaus Iohannis poate nominaliza un premier din afara PSD. Ba chiar, la limită, să zicem că va fi și votat în Parlament. Dar ce majoritate va avea guvernul respectiv? PSD va dinamita noul cabinet în doar câteva luni. Dacă din PSD s-ar fi rupt o grupare așa-zis reformistă, altfel ar fi stat lucrurile.

Cât privește anticipatele, e complicat să se ajungă aici. Pentru că nu vrea PSD. Scenariul e următorul: Social-democrații vor respinge primele două propuneri de premier, dar o va vota pe a treia. se instalează noul guvern, iar cu prima ocazie PSD va forța o moțiune de cenzură. Și vom ajunge în punctul din care am plecat, PSD demonstrând că deține majoritatea.

Nu cred că președintele Klaus Iohannis va forța nota. Poate trimite PSD în opoziție doar dacă din Parlament e vizibilă o altă majoritate. Deocamdată nu există așa ceva.

Pe de altă parte, lui Iohannis îi convine să rămână în opoziție până la prezidențialele de anul viitor. Formula unui guvern încropit din PNL, USR, UDMR etc va introduce PSD în joc și va da șanse nesperate acestui partid să câștige Cotroceniul anul viitor.

În momentul în care în Parlament au loc mișcări de trupe sau strada va cere insistent anticipate (proteste de amploare, măcar 10 zile la rând), atunci lucrurile se pot schimba. Dar deocamdată nu suntem în acel punct.

PSD încă n-a ajuns la fundul gropii, e vizibil asta și în sondaje. PSD a câștigat alegerile în 2016, e condamnat să guverneze.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)