Cum apără Chirica minunăția dadaistă de pe Pietonal: Nici Picasso n-a fost înțeles la momentul lui

Primarul Mihai Chirica a răspuns celor care au criticat creația artistului german Clemens Behr amplasată în centrul Iașului. El a spus că nici Picasso n-a fost înțeles la vremea lui, iar azi toți se bat cu milioanele de euro pentru picturile lui.

Totodată, Chirica a spus că este îngrijorat că oamenii sunt preocupați de opera de artă de pe Pietonal, dar că “nu s-a creat aceeași stare de spirit că se fură pilonul II de pensii.

“Unii au apreciat, alții au criticat că nu seamănă cu Michelangelo. De acord, nu seamănă cu Michelangelo, nici cu Turnul Eiffel, nu seamănă cu nici o lucrare a unui pictor clasic. Poate nici Picasson-a fost înțeles la momentul lui. Dar mă îngrijorează că n-a creat aceeași stare de spirit în mediul online faptul că se fură Pilonul II de pensii. Este un act de hoție barbară“, a spus Chirica.

El a precizat că lucrarea expusă în centrul municipiului a atras atenția, adăugând că există doar o convenție cu artistul german, iar primăria nu i-a plătit deocamdată nici un leu.

“Unele din picturile lui Sabin Bălașa s-au dus la 25.000, 35.000 sau 45.000 de euro. E mult, e puțin? Din punctul meu de vedere este puțin pentru valoarea lui Sabin Bălașa. La început, Picasso își vindea operele cu o sută de dolari sau de franci, uneori le lăsa aproape gratis, pe o cafea. Acum se bat cu milioanele de euro pe lucrările ale. Nu vreau să mă gândesc ce va fi peste zece ani cu lucrarea lui Clemens Behr“, a adăugat Chirica.

Creația artistului german a fost amplasată în fața bisericii Trei Ierarhi, construcția stârnind critici din partea ieșenilor, în condițiile în care oamenii nu înțeleg ce reprezintă lucrarea.

Costul lucrării se ridică la 71.400 de lei, suma urmând a fi plătită de la bugetul local.

Potrivit reprezentanților primăriei ieșene, lucrarea este o „instalație de artă unică, cu puternice influențe dadaiste“.

Administratie

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)