Un tablou de Luchian care valorează 180.000 de euro este expus la Palatul Culturii din Iași

238 de tablouri realizate de pictori români cunoscuți, între care Ștefan Luchian, Octav Băncilă sau Nicolae Grigorescu, vor fi scoase la licitație, concomitent la Iași și București, valoarea lucrărilor de artă variind între câteva sute de euro și 180.000 de euro.

Președintele Artmark, Horia-Roman Patapievici a anunțat marți la Iași, într-o conferință de presă, că pe 19 iunie va avea loc o licitație inedită, în cadrul unui duplex Iași-București, ocazie cu care vor fi putea achiziționate tablouri ale unor pictori români cunoscuți.

Zeci de tablouri realizate printre alții de Ștefan Luchian, Octav Băncilă, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu și Theodor Pallady pot fi văzute marți și miercuri la Palatul Culturii. Cel mai scump tablou expus la Iași este lucrarea lui Ștefan Luchian, Gălbenele și ulcior, a cărui valoare a fost estimată la un preț care se apropie de 180.000 de euro.

”În loc să ne ducem la Bamboo, mai bine urmărim licitațiile operelor de artă. Societatea trebuie să redeschidă instituția colecționarului, iar noi ne dorim ca tot mai mulți oameni să devină colecționari. Sunt lucrări incredibile ce vor putea fi cumpărate. Va fi o licitație majoră, valoarea totală estimată depășește un milion de euro. Comunismul a distrus instituția colecționarului, iar muzeificarea este îmbălsămare. N artist trăiește prin prețuirea celor dispuși să dea bani pentru opera lui”, a declarat Horia-Roman Patapievici.

El a precizat că licitația de tip duplex ce va fi organizată la Iași și București reprezintă o readucere la normalitate a relației dintre artist și membrii unei societăți.

Cultura

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)