COD ROȘU pe scena politică. Ce șanse mai sunt ca PLANUL celor din PSD să eșueze

PSD s-a strâns în jurul lui Liviu Dragnea, iar din acest moment ne putem aștepta la ce e mai rău. Foarte probabil, guvernul va emite ordonanță de urgență. Va scăpa nu doar Dragnea, ci toți cei care au probleme cu Justiția. Întrebarea nu este dacă PSD va recurge la acest gest, ci când.

În acest moment, cheia se află la guvern. Pentru ca PSD să fie oprit, guvernul ar trebui să cadă. Sau Dăncilă să demisioneze. Puțin probabil. Săptămâna viitoare se va dezbate moțiunea de cenzură a opoziției, dar la ora asta dinspre PSD nu sunt semne că ar exista prea multe trădări. Mai există și posibilitatea ca Iohannis să blocheze ordonanța, dacă va prezida ședința de guvern în care documentul va fi emis. Însă a apărut și scenariul ca OUG să fie emisă într-o ședință secretă de guvern, după care să fie rapid publicată în Monitorul Oficial.

Va fi descurajat PSD să-și ducă planul până la capăt în cazul unor proteste masive? Depinde de amploare acestora. În cazul unor demonstrații masive, posibil ca unii aleși social-democrați, în special cei din Ardeal, să-și reconsidere poziția.

Dacă guvernul cade, atunci emiterea OUG este improbabilă. Dar pentru asta ar trebui să apară un grup format din zeci de parlamentari, care să-i spună NU lui Dragnea. Deocamdată, nu se întrevede această perspectivă. Sau Dăncilă să spună că nu poate face boacăna. Greu de crezut.

Ce se va întâmpla din secunda doi în care guvernul Dăncilă emite ordonanța? Vom asista probabil la proteste masive, pentru că furia va fi maximă, dar în acest caz există pericolul ca lucrurile să degenereze. Din acel moment, PSD nu mai poate rămâne la putere, pentru că Dragnea nu se va opri aici, iar pericolul este maxim.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)