Se strâng semnături pentru autostrada Iași-Târgu Mureș. În câteva ore, au semnat 2.100 de oameni

Asociațiile ”Împreună pentru A8” și ”Moldova Vrea Autostradă” au demarat azi la Iași campania civică de strângere de semnături pentru construirea autostrăzilor Ungheni-Iași-Târgu Mureș și Siret-Bacău-Ploiești. Inițiatorii acțiunii au motivat că infrastructura reprezintă ”o condiție obligatorie pentru dezvoltarea durabilă economică și socială a Moldovei și recuperarea decalajului față de restul țării”.

În 4-5 ore s-au strâns deja 2.100 de semnături, spun inițiatorii demersului.

”Facem apel la toți locuitorii regiunii, la toți moldovenii, la toți românii din țară și din Diaspora, să se alăture acestei acțiuni pentru a forța Guvernul României să deblocheze construirea acestor autostrăzi cu fondurile nerambursabile oferite de ani de zile de Uniunea Europeană. Împreună vom pune presiune pe decidentul politic care amână construirea celor două autostrăzi de aproape 11 ani”, susțin reprezentanții celor două asociații civice, într-un comunicat de presă.

Inițiatorii acestui demers cer ca autostrada Siret-Ploiești să fie finalizată până la 1 decembrie 2025, iar autostrada Ungheni-Iași-Târgu Mureș să fie realizată până la 1 decembrie 2026.

Totodată, reprezentanții asociațiilor civice ieșene solicită ca proiectul pentru tronsonul Ungheni-Iași-Târgu Neamț să fie preluat de CNAIR și Ministerul Transporturilor de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză. De asemenea, asociațiile civice vor ca acest tronson să nu fie realizat în Parteneriat Public Privat, ci să fie finanțat din fonduri europene.

Cele două asociații civice susțin că vor strânge semnături de la locuitori din toate județele Moldovei, acțiunea urmând să dureze șase luni.

”Acțiunea noastră are ca scop și conștientizarea oamenilor. Le explicăm în ce stadiu sunt proiectele legate de cele două autostrăzi, discutăm cu ei, mulți nu cunosc amănunte. Vom organiza și acțiuni de protest, pentru că altfel nu-i vom sensibiliza pe politicieni”, a declarat Cătălin Urtoi, reprezentant al asociației ”Împreună pentru A8”.

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)