Trei lucruri de urmărit anul acesta în politica ieșeană

1. Relația PSD cu primarul Mihai Chirica. 2018 a fost anul balansului. În comunicate, PSD l-a criticat pe Chirica, însă în Consiliul Local, social-democrații i-au asigurat spatele. Adică majoritatea. 2019 ar trebui să aducă clarificări, mai ales dinspre filiala municipală, condusă de Marius Ostaficiuc. PSD nu va avea nici o șansă la primărie în 2020 dacă va continua pe aceeași linie.

2. Interesant de urmărit ce va face Mihai Chirica. Dorit de partidul lui Ponta, Chirica a ales temporizarea. Ba mai mult, dă târcoale PNL-ului, însă nu e acceptat de filiala ieșeană a liberalilor. Chirica are la îndemână și varianta independentului la alegerile din 2020, însă e complicat să nu ai un partid puternic în spate. Va fi prins ca într-o menghină între PSD și opoziție. De văzut pe cine va sprijini la alegerile europene din luna mai, dar mai ales cu cine se va afișa în campania prezidențială.

3. Opoziția, împreună sau separat? Sondajele actuale dau PNL, USR și PLUS-ul lui Cioloș la peste 45 la sută pe municipiu. Unii vorbesc chiar de 50 la sută. Foarte probabil, cele trei partide vor forma majoritatea în viitorul consiliu local. Întrebarea este dacă sunt capabile cele trei filiale să meargă cu un candidat comun la primărie. Cel mai bine plasat în zona opoziției este Marius Bodea, însă nu este clar dacă liberalul va fi acceptat și de USR și PLUS. Până una-alta, cele trei partide, la care se adaugă și PMP, se vor duela la europene.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)