Dorin Cristea (RomSoft): ”Piața IT din Iași nu va avea de suferit în 2019, indiferent dacă vine sau nu criza economică. Estimez un plus de 20 la sută”

Co-fondatorul companiei RomSoft Dorin Cristea susține că anul 2018 a fost unul bun pentru firmele IT din Iași și că nu se întrevăd schimbări majore în acest an.

”În 2019 s-ar anunța o creștere de 20 de procente, luând în considerare și o eventuală criză. În nici un caz nu va fi vreun regres”, afirmă Dorin Cristea.

Antreprenorul ieșean consideră că dacă va veni criza, aceasta nu va afecta întreaga economie, ci doar unele industrii.

”Lucrurile pot lua o turnură urâtă în situația în care contextul internațional se deteriorează. Avem o Rusie tot mai agresivă și o Chină care vrea să-și crească influența. Multe afaceri occidentale pleacă din China către India. Și America are un conducător imprevizibil.  IT-ul poate fi lovit indirect. În Iași ar putea avea ghinion doar anumite firme, însă în cel mai rău caz, acestea vor fi pe stagnare sau vor înregistra o creștere foarte mică”, spune Cristea.

Co-fondatorul RomSoft afirmă că la firma sa nu așteaptă influențe negative în 2019, întrucât compania este puternic conectată la industria medicală.

”RomSoft rulează un proiect european, prin Horizon 2020, pentru cercetare. Suntem în negocieri cu cei de la Bruxelles pentru a câștiga un alt proiect, tot din Horizon 2020, împreună cu corporații farmaceutice puternice din Europa. Contribuția RomSoft va fi pe partea de tehnologie blockchain”, adaugă Dorin Cristea.

Pentru piața IT din Iași avantajul este că firmele sunt legate direct de piața europeană. Cristea anticipează că vor mai veni și alte companii la Iași, în timp ce multe din cele deja existente se vor extinde.

”Avem creiere. Iașul este o resursă de inteligență, iar asta caută toate firmele. Problema cea mare este că nu avem autostradă, ceea ce înseamnă că pe zona de producție industrială vom avea dificultăți să atragem investitori străini. Trăgând linia, la Iași cererea de oameni calificați va crește în continuare, dar șansele să acoperim cererea sunt foarte mici”, mai spune antreprenorul ieșean.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)