Asociație sau mugurii viitorului partid? Câteva considerații după lansarea MDM

A apărut Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei. MDM. Exact în anul în care se deschide balul cu patru rânduri de alegeri. MDM nu este partid, ci asociație. Inițiatorii mișcării vor ca Moldova să fie respectată la București. Cerere perfect îndreptățită. Din opoziție și USR Iași vrea asta. Ba chiar și PNL. Probabil și PLUS-ul lui Cioloș. Apar câteva întrebări după evenimentul de azi:

1. Ce vrea de fapt MDM? Doar să pună presiune pe cei care sunt la putere? Faptul că suntem regiunea cea mai săracă o știm și noi. Afirmațiile tranșante, planșele, statisticile nu țin locul deciziei politice. Până la urmă decizia se ia în Parlament, în primărie, CJ etc. Dacă nu intri în teren, nu rezolvi mare lucru.

2. Hai să coborâm la firul ierbii. Vor fi PSD și ALDE impresionate de apariția Mișcării? Puțin probabil. Deci cum se va manifesta MDM? Și cum se va raporta asociația la partidele politice?

3. “Nu ne vom transforma în partid politic“. Așa au spus azi inițiatorii MDM. Dar numai cu jumătate de gură. Va fi până la urmă partid? Mie unul nu mi-e clar, mai ales că acțiunea de azi a semănat mai degrabă cu lansarea unei platforme politice. N-am auzit ca vreunul dintre fondatori să spună că MDM rămâne asociație până ce vom avea autostradă, spital regional și un PIB comparabil cu restul țării. Cum n-am auzit nici varianta că, da, este posibilă varianta transformării în partid.

4. Miza cea mare în Iași o reprezintă alegerile locale. Nu cele europene, nici măcar prezidențialele. La locale se declanșează energii nebănuite, apar surprize, candidați și platforme noi. Evident, totul spre binele Iașului.

5. Vă mai amintiți ceva de Pentru Iași?

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)