Oare cum s-o simți domnul rector autospendat? Aproape 200 de foști absolvenți de la Universitatea Cuza îi cer demisia lui Toader

Aproape 200 de foști absolvenți ai Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași îi cer lui Tudorel Toader, într-o scrisoare deschisă, să-și dea demisia din funcția de rector al instituției. Ei îl acuză că în calitate de ministru al Justiției, aduce prejudicii grave de imagine universității ieșene.

Scrisoarea a fost semnată până luni seară de 177 de foști absolvenți ai universității ieșene.

”Pentru orice absolvent de universitate, alegerea rectorului într-o funcție atât de înaltă constituie un prilej de mândrie și un temei serios pentru a o recomanda celor care intenționează să urmeze studii superioare. Este regretabil că acest sentiment de mândrie s-a disipat, căpătând conotații ce ar putea fi catalogate stânjenitoare, atunci când am observat că cel ales ar trebui să consolideze statul de drept îl demolează, când cel care ar trebui să pună umărul la crearea unor legi în care cetățenii statului respectiv să se simtă în siguranță îl vulnerabilizează și atunci când cel care ar trebui să-și pună cunoștințele în slujba binelui comun și a evoluției societății nu face decât să fraternizeze cu cei care încalcă legile statului”, susțin semnatarii scrisorii adresată lui Tudorel Toader.

Foștii absolvenți ai universității din Copou se întreabă ”cum a fost posibilă această degradare morală și inversare a valorilor văzând cum cel mai de seamă exponent al unei instituții-simbol, asimilate orașului Iași, este lăsat să reprezinte în continuare un corp profesoral de elită”.

”Noi considerăm că România a făcut progrese semnificative în ultimii ani în consolidarea statului de drept și, chiar dacă nu suntem cu toții absolvenți ai facultății de Drept, putem înțelege efectele negative pe care le poate avea asupra imaginii Universității și a societății în general asocierea activității academice (marcată de suspiciuni de plagiat) și a celei ministeriale (caracterizată prin cele mai scandaloase inițiative și măsuri legislative) cu funcția de rector. Domnule profesor Tudorel Toader, ne este greu să știm care este adevăratul motiv pentru care ați ales să vă puneți toate cunoștințele acumulate în timp în slujba unei coaliții care pune în pericol viitorul României în cadrul Uniunii Europene, dar și al siguranței noastre ca cetățeni și care zilnic, prin aproape orice decizie pe care o ia, asediază statul de drept și sistemul judiciar”, se mai arată în scrisoare.

Foștii absolvenți susțin că în timpul mandatului de ministru al justiției, Tudorel Toader a primit cele mai aspre critici și chiar o rezoluție din partea Parlamentului European.

”Ca absolvenți ai Universității Cuza ne simțim obligați să luăm atitudine și să facem tot ce ține de noi pentru a readuce Universitatea pe care am absolvit-o la cota de imagine și de încredere de care s-a bucurat până nu demult. Noi, absolvenți mai vechi și mai noi ai Universității „Al. I. Cuza” din Iași, vă cerem în mod public demisia pentru prejudiciul de imagine pe care îl aduceți unui simbol al învățământului românesc, dar și un simbol pentru fiecare dintre noi în parte. Dacă această instituție reprezintă ceva pentru dvs., dacă vreți să o apărați și să o protejați și nu vreți ca numele ei să fie asociat cu o coaliție care legiferează și guvernează numai în interes propriu, singurul gest de demnitate și de respect ar fi renunțarea la funcția de rector”, mai spun semnatarii scrisorii.

Pe 18 decembrie, 30 de profesori din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași au solicitat Senatului instituției să demareze procedurile pentru revocarea din funcția de rector a lui Tudorel Toader, autosuspendat după numirea sa ca ministru al Justiției.

Semnatarii susțin că demersul este ”un răspuns la numeroasele nemulțumiri interne legate de prejudiciul grav de imagine adus Universității, precum și la așteptările societății civile formulate prin inițiativa celor 25 de grupuri civice”.

Tudorel Toader s-a autosuspendat din funcția de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, începând cu 24 februarie 2017, pe perioada exercitătii mandatului de ministru al Justiției.

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)