Senatorul Dan Lungu: Comunicarea cu primăriile din județul Iași, un coșmar

Senatorul USR Dan Lungu a adresat o interpelare Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin intermediul căreia a solicitat ca Ministerul să facă publică o listă cu toate persoanele responsabile cu comunicarea de informații publice la primăriile comunelor din județul Iași,  cu datele oficiale de contact ale acestora, precum și o listă cu adresele de poștă electronică funcționale ale tuturor primăriilor din județ.

Acest demers este urmare a încercărilor repetate ale senatorului Dan Lungu de a contacta conducerea primăriilor din județul Iași pentru transmiterea unor informații esențiale în rezolvarea diverselor probleme locale. Astfel că, încercând să contacteze reprezentanți ai unor instituții precum Primăria Andrieșeni, Dumești, Lespezi, Mădârjac, Prisăcani sau Primăria Dumești, din cauza lipsei unui responsabil cu comunicarea informațiilor de interes public, a unor numere de telefon sau a unor adrese de e-mail funcționale, comunicarea nu a putut fi dusă la bun sfârșit. Aceste informații de interes public nu sunt singurele care lipsesc de pe paginile web ale primăriilor ieșene – adesea lipsesc sau nu au fost actualizate deloc în cursul ultimilor ani conturile de execuție bugetară, strategiile de dezvoltare rurală, listele de investiții sau de achiziții.

Nu cred că trebuie să justific rolul vital pe care comunicarea îl are în construirea și menținerea unei relații dintre autoritățile sau instituțiile publice și cetățenii comunităților pe care acestea le deservesc. Lipsa instrumentelor de comunicare, fie că vorbim despre instituții din mediul urban sau rural, nu face decât să încetinească procesul de transparentizare și să îngreuneze felul în care cetățenii înțeleg și se raportează la reprezentanții guvernării și la felul în care aceștia aleg să conducă comunităților la cârmele cărora se află. Dincolo de datele elementare de contact, lipsesc adesea și o groază de informații care ar trebui să fie la un click distanță. E pur și simplu exasperant”, a menționat senatorul USR Dan Lungu.

Odată cu solicitarea listelor, senatorul USR a cerut și luarea măsurilor necesare pentru ca reprezentanții instituțiilor să facă aceste informații publice, respectiv să le actualizeze pe cele deja existente, la care nimeni nu poate fi contactat. Ce scrie în Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public: „Fiecare autoritate sau instituție publică are obligația să comunice din oficiu următoarele informații de interes public”, printre care se numără: numele și prenumele persoanelor din conducerea autorității sau a instițutiei publice și ale functionarului responsabil cu difuzarea informatiilor publice și coordonatele de contact ale autorității sau instituției publice, respectiv: denumirea, sediul, numerele de telefon, fax, adresa de e-mail și adresa paginii de Internet”.

SURSA: Comunicat de presă Dan Lungu, senator USR

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)