Ce inovații au prezentat tinerii la Hackathonul de la Iași: Sistem automat de hrănire a peștilor din acvariu, drone pentru monitorizarea recoltei și aplicația pentru orarele mijloacelor de transport

Acceleratorul Innovation Labs anunță cele 70 de tinere echipe de startup tehnic calificate în programul de mentorat din țară, în urma Hackathoanelor simultane din Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara din weekendul trecut.

Hackathonul, evenimentul de început al programului Innovation Labs, este o aventură de peste 30 de ore de efervescență creativă, efort intens, mentorat, deschidere spre idei și oameni noi, animată de o doză serioasă de imaginație și voie bună.

La finalul acestei explorări în lumea posibilului, cele mai determinate echipe au fost selectate pentru a intra în etapa de dezvoltare a produsului organizată în următoarele 10 săptămâni de către Asociația Tech Lounge, Transylvania Institute of Technology, Asociația Calemis, EduHub și ROSENC cu sprijinul la nivel național al Orange, Carrefour, BRD – Groupe Société Générale, OMV Petrom, Medicover precum și The Romanian-American Foundation, ca partener strategic, în București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara.

În cele cinci orașe, programul este susținut academic de către 10 universități de top din România, ce oferă o acoperire de peste 90% printre studenții de tehnologie din România: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara.

La cele 4 evenimente din acest weekend au participat 102 echipe formate din peste 250 de tineri cu inițiative curajoase și imaginative. Aceștia și-au prezentat în prima zi a evenimentului ideile de produse tehnice aliniate cu cele șapte direcții ale programului: Agriculture, Cyber-Security, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities și Smart Mobility.

Hackathoanele au debutat sâmbătă, 9 martie, printr-o prezentare inițială de 60 de secunde a fiecărei echipe. După o primă selecție, prin votul Juriului și al publicului, cele mai promițătoare idei au fost admise în experiența propriu-zisă de dezvoltare a Hackathonului. Pe parcursul după-amiezii, serii și nopții ce au urmat, tinerii au construit și au șlefuit un prototip cât mai persuasiv pentru produsul conceput de ei, sub îndrumarea mentorilor – antreprenori și profesioniști de top din industriile IT&C și business, precum și reprezentanți ambasadori ai universităților partenere.

Duminică, 10 martie, în cea de-a doua zi a Hackathoanelor, cele 70 de echipe din cele 4 orașe și-au prezentat noua versiune a produsului și a strategiei de business. Prezentările au inclus o demonstrație tehnică, precum și un elevator pitch de 2 minute în fața Juriului și publicului. Juriul, incluzând personalități din ecosistemul inovării digitale din România, a avut misiunea dificilă de a selecta cele mai performante 46 prototipuri, ce intră astfel în programul condensat de dezvoltare și mentorat de 10 săptămâni al Innovation Labs din Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara, alături de echipele calificate pe 3 martie în urma hackathon-ului din București. Acestea încep o experiență intensă de interacțiuni săptămânale cu mentori, utilizatori și potențiali investitori, intrând gradual în lumea inovării digitale și a antreprenoriatului tehnic.

Ce inovații tehnologice propun tinerele echipe din Hackathoanele Innovation Labs din Iași

vCatalog este un catalog virtual care aduce beneficii școlilor, părinților, profesorilor sau elevilor. Produsul este conceput având la bază rețele neuronale și o tehnologie de tip blockchain, fiind fundamentat pe principiile transparenței, securității și stabilității.

AquaSmart este un dispozitiv ce vine în ajutorul persoanelor care dețin un acvariu. Printr-un sistem de monitorizare și auto-mentenanță ce oferă informații legate de chimia și temperatura apei, pot fi controlate automat, iluminarea, fertilizarea acvariului și hrănirea peștilor.

Autonomous drone este o dronă bazată pe un sistem automat de deplasare, ce permite generarea unor valori aleatorii pentru direcție și distanță într-un mod continuu. Un astfel de dispozitiv este valoros pentru fermierii care își pot astfel monitoriza recolta într-un mod care să permită realizarea unor estimări precise privind producția agricolă.

Localis Saas reprezintă o soluție de tip blockchain care protejează proprietatea intelectuală a startup-urilor prin crearea unei tranzacții unice ce înglobează amprenta criptografică a IP-ului activ. Soluția poate fi aplicată pentru diferite produse precum brevete, mărci comerciale, elemente de identitate vizuală și design, secrete comerciale, idei etc.

TrueStory este o modalitate inovatoare de a stimula lectura critică a informațiilor de interes public. Aplicația este un agregator de știri online prin intermediul căruia cititorul poate avea acces la articole care dezvoltă același subiect, dar care îl abordează din unghiuri diferite. Produsul este destinat atât consumatorilor de știri, cât și publicațiilor care își doresc o creștere a transparenței.

Pinch’n Pitch este o componentă ce poate fi integrată în dispozitive de tip smartwatch-uri. Această componentă se bazează pe un senzor capabil să detecteze mișcările fine ale mâinii și să utilizeze aceste mișcări pentru a da comenzi diferitelor aplicații.

NTTP reprezintă o extensie a browser-ului Chrome care permite utilizatorilor să identifice cel mai bun preț pentru produsele pe care le caută. Astfel, printr-un singur click pe imaginea unui produs, cumpărătorii pot avea acces la cele mai avantajoase oferte comerciale.

NGFtech oferă fermierilor o soluție de automatizare a solariilor, cu scopul creșterii productivității și calității culturilor agricole. Fermierii au acces la o platformă online unde pot vizualiza rapoarte de calitate privind recolta proprie. Totodată, această platformă reprezintă și un spațiu unde fermierii pot găsi o piață de desfacere, dat fiind faptul că înglobează un modul destinat clienților care pot cumpăra astfel legumele direct de la producător.

RWRD este o aplicație care își propune să crească acuratețea orarelor mijloacelor de transport în comun, arătându-le poziția în timp real. Aplicația își propune să încurajeze oamenii să utilizeze transportul public prin oferirea de vouchere în momentul în care aplicația este accesată prin rețeaua de WiFi al autobuzului.

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)