Se repetă scenariul cu teii: Mai mulți brazi din fața Palatului Culturii au fost puși la pământ. Reacția Primăriei: Este îndepărtată vegetația îmbătrânită

Mai mulți brazi din fața Palatului Culturii au fost tăiați de muncitori din subordinea primăriei, decizia stârnind critici vehemente din partea ieșenilor, pe rețelele de socializare. Reprezentanții municipalității au evitat să ofere vreo explicație înainte de îndepărtarea arborilor. Totul s-a petrecut vineri, când atenția era îndreptată către protestul #șîeu, inițiat de suceveanul Ștefan Mandachi, la care a fost prezent și edilul Mihai Chirica.

Șefii primăriei au explicat abia sâmbătă seară pe facebook că a fost demarat un proiect de reamenajare a pieței respective și că acesta presupune îndepărtarea vegetației îmbătrânite, dezordonate și inestetice, montarea de rulouri de gazon cu sisteme de irigare automată, plantarea de ansambluri florale și vegetale, redesenarea și modernizarea aleilor pietonale.

Conducerea primăriei mai spune că decizia de reamenajare a pieței a fost luată după consultări cu istorici, arhitecți peisagiști și reprezentanți ai conducerii Complexului Muzeul Național „Moldova” și are scopul de a mări vizibilitatea Palatului Culturii.

Pe de altă parte, șefii primăriei afirmă că lucrările din aceste zile reprezintă doar o amenajare temporară a pieței, în condițiile în care aici va avea loc pe 1 iunie întâlnirea Papei Francisc cu zeci de mii de credincioși care vor sosi la Iași.

Pe rețelele de socializare, ieșenii critică decizia primăriei, oamenii afirmând că brazii tăiați erau sănătoși și că aceștia puteau fi integrați în noul proiect de reamenajare al pieței.

“Amenajare temporară? Unde există așa ceva în legislația urbanistică? Vă doare în cot de respectarea legislației când vine vorba de voi. Dacă ar fi tăiat vreun cetățean ceva copaci de pe domeniul public, în modul în care ați făcut-o voi, sigur era amendat și pus să aducă amenajarea la forma inițială. Sunteți cea mai slabă și tupeistă administrație a orașului“, scrie Adrian C., pe pagina de facebook a primăriei.

“Domnule, chiar ne crezi proşti ? Brazii erau sănătoşi, era ordine şi curățenie cât de cât. Mai bine să ne spui cine trebuie să ia comision la această lucrare“, afirmă Sergiu L.

“Mai aveți pretenții să vi se vorbească frumos, dar faceți numai tâmpenii!! La fel ați făcut și cu teii…. Ucigași, asta sunteți“, scrie George B.

În urmă cu câțiva ani, primăria Iași a tăiat peste 100 de tei pe bulevardul Ștefan cel Mare și a plantat în loc salcâmi japonezi. În urma protestelor societății civile, municipalitatea a decis să replanteze tei, pe care i-a adus din Italia.

Administratie

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)