George Pleșu: ”Că tot nu avem încă brand de oraș, propun următorul slogan: Iași, orașul cu administrația paralelă”

”Între timp, la Timișoara se deschide prima Kunsthalle (un fel de Centru de Artă Contemporană) din România. La Cluj, Centrul Cultural Clujean lucrează la un proiect de Centru European de Artă Contemporană.

La Iași, ne amăgim că renovările Băii turcești și palatului Braunstein vor „rezolva” problema, eventual îngrămădind acolo câte 4-5 asociații, respectiv centre culturale, care acum au împreună suprafețe mai mari decât cele ce urmează să le fie puse la dispoziție.

Lipsa de viziune a autorităților locale din Iași nu va face altceva decât să mărească ecartul dintre orașe, oricât de mult se arată deranjați edilii de comparație. Nu poți gândi la scară mare, în perspectivă, dacă-ți lipsesc repere elementare pentru domeniul pe care îl abordezi. Iar „specialiștii” la care apelezi sunt, la rândul lor, lipsiți de viziune și de anvergură măcar regională.

Iar asta transpare la Iași din modul în care au fost abordate toate proiectele de interes public, cu impact: de la amenajarea Pietonalului până la cea a pieței din fața Palatului Culturii, cu evitarea constantă a concursurilor internaționale pentru proiectele majore, de la achiziția de autobuze pe combustibili fosili în cel mai poluat oraș din România la dezastrul autorizațiilor de construcții pentru blocuri fără parcare și fără nicio restricție de integrare estetica și stilistică într-o viziune urbanistică generală, care se lasă așteptată de ani de zile.

Îmi pare rău să constat, din nou, că majoritatea dezvoltărilor pozitive în Iași vin din mediul privat și sunt de multe ori nu datorită, ci în pofida acțiunilor și dezinteresului autorităților locale.

Că tot nu avem încă brand de oraș, propun următorul slogan: Iași, orașul cu administrația paralelă, dintr-un stat paralel cu nevoile cetățenilor și cu tendințele mondiale din secolul 21”.

SURSA: George Pleșu, facebook

Cultura

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)