Explicația profesorului Silviu Gurlui după bubuitura de ieri: Un meteorit de mici dimensiuni a căzut în partea de nord a Iașului

Un meteorit de mici dimensiuni ar fi căzut marți în zona Iașului, susține profesorul universitar de fizică Silviu Gurlui, după ce autoritățile dar și ieșenii s-au alertat în urma producerii unui zgomot puternic.

Profesorul de Fizică din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza, Silviu Gurlui, a declarat miercuri că meteoritul ar fi căzut în partea de nord sau nord-est a municipiului Iași și că a produs o undă de șoc având o energie foarte mare.

“Cu probabililitate destul de ridicată pot afirma că zgomotul din Iași a fost produs de un meteorit căzut în partea de nord, nord-est a orașului. El a produs o undă de șoc de foarte mare energie. Efectul asupra clădirilor a fost a unui mic cutremur ce a durat până la cinci secunde. Sunetul s-a simțit puternic pe durata a două secunde. Mulți oameni așa l-au și resimțit acasă“, afirmă profesorul Silviu Gurlui.

Profesorul ieșean adaugă că de regulă acești meteoriți au diametre de zecimi de milimetru și cântăresc în medie 10 micrograme.

“Funcție de mai mulți parametri, aceștia produc fenomene optice sau unde de șoc caracteristice. Vitezele lor medii sunt peste 30km/secundă. Temperatura în vecinătatea suprafeței este de peste 11.000 grade C. Dacă vom implementa tehnologie optică și vom investi în cercetare vom putea fi mai liniștiți: putem preveni, putem să știm, putem să acționăm optim“, mai spune profesorul ieșean.

Un zgomot puternic s-a auzit marți la Iași, la ora 14.07, iar autoritățile nu au putut oferi nici o explicație.

Prefectul județului Marian Șerbescu a afirmat că a luat legătura cu instituțiile din subordine și că nimeni nu a reușit să dea o explicație fenomenului.

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)