Barna la Iași: Până marți pot fi votate în Parlament inițiativa Fără Penali și proiectul cu primarii în două tururi, apoi vom avea noi discuții cu premierul desemnat

Liderul USR Dan Barna afirmă că va avea o nouă discuție cu premierul desemnat Ludovic Orban marți după-amiază, dar că până atunci două dintre propunerile USR, respectiv Fără Penali și primari în două tururi, ar trebui votate în Parlament.

Dan Barna a spus duminică la Iași în cadrul unei întâlniri electorale cu simpatizanții alianței USR-PLUS că a avut deja discuții cu premierul desemnat Ludovic Orban și că acesta a fost deschis la cele patru propuneri ale USR, respectiv primari în două tururi, fără penali în funcții publice, recursul compensatou și desemnarea comisarului european.

“Premierul desemnat a fost deschis pe aceste obiective. Vom vedea luni și marți dacă reușim să punem pe ordinea de zi în Parlament și inițiativa Fără Penali și proiectul cu primarii în două tururi. Sunt optimist că în cazul inițiativei Fără Penali, tocmai pentru că este campanie electorală, va fi greu pentru orice partid, inclusiv pentru PSD să voteze împotrivă. Marți după-amiază ne vom întâlni din nou cu premierul desemnat pentru a vedea ce s-a realizat. Suntem în discuții pe modalitatea de susținere a cabinetului minoritar care trebuie să aibă ca obiectiv să ajungem cât mai repede la anticipate“, a spus Dan Barna.

Liderul USR a mai precizat că nu trebuie repetate greșelile din trecut, când a PSD a plecat de la putere pe finalul mandatului, apoi a stat un an în opoziție și a revenit în forță la alegerile următoare.

“Nu vrem să repetăm aceeași greșeală pe care România a mai făcut-o deja de trei ori. Adică PSD guvernează trei ani, pleacă și vine un guvern care repară lucrurile, devine nepopular și apoi se întoarce PSD-ul. Jocul acesta politicianist cu majorități de cârpeală pentru a da vânt în pânze PSD-ului și a le da timp să se pună pe picioare e este un lucru pe care nu-l susținem. Nu este nici o justificare morală și logică, tocmai ar fi oportunism să intri într-o guvernare despre care știi precis că n-are nici un suport parlamentar. Nu vrem să fim prezenți doar în poză“, a afirmat Dan Barna.

Întrebat de o persoană prezentă la întrunire cum va proceda USR dacă PSD nu va asigura cvorumul în Parlament la votul pentru noul guvern, Dan Barna a spus că dacă acest lucru se va întâmpla atunci se va demonstra că nu există majoritate din Parlament care să sprijine guvernul Orban.

“Tocmai asta a fost și discuția cu premierul desemnat. Dacă își creează majoritate, atunci avem niște obiective în baza cărora putem discuta. Dacă nu există această majoritate, nu mai e nimic de făcut. Noi vom fi acolo. Dacă PSD va bloca, atunci va confirma o dată în plus că pe actuala structură nu se poate guverna“, a declarat Dan Barna.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)