Amelia Gheorghiță despre traficul și poluarea din Iași: “Aștept să devenim un oraș normal la cap. Moș Crăciun, ai oleacă de treabă!

Stăteam în traficul imens din Iași, cel mai mare din țară, și meditam la condiția orașului.

Din păcate, impresia generală e că Iași se transformă din ce în ce mai mult într-un țarc suprapopulat cu creaturi conduse de consumerism. Se construiește mult, haotic, se distrug spații verzi sau clădiri de patrimoniu, oameni sunt strămutați, totul pentru blocuri, blocuri și muuult asfalt. Orașul cu cea mai mare rată a natalității și cu cel mai poluat aer. Oraș mare, mereu în dezvoltare și extindere, cu un apetit grozav de consum, orice fel de consum, numai cel cultural nu prea, unde puținele inițiative artistice independente mor sau se târâie de pe o zi pe alta. Sper că, totuși, suprapopularea orașului va duce la ROI cultural, că gusturile se vor rafina și va crește apetitul pentru oleacă mai multă artă, nu doar pentru haine, burgeri și târala zilnică prin magazine de tot felul. Sper că oamenii vor conștientiza că trebuie să respire aer și că pomii, în general, nu fac rău și nu ne sunt dușmani. Aștept clipa când râurile de mașini vor curge înspre o conferință, expoziție sau lansare de carte. Sau, mai bine, când nu vor mai curge râuri de mașini și vor fi mai multe autobuze care să servească nevoilor reale de transport. Sau, și mai bine, când vom merge mai mult pe jos sau cu bicicleta. Practic, aștept să devenim un oraș normal la cap. Moș Crăciun, ai oleacă de treabă!
Dar, până atunci, pe 3 decembrie, când e ziua generozității, putem face cadou orașului o gură de aer proaspăt lăsând mașina acasă. Sau susținând artiștii locali și inițiativele lor. Sau vizitând un muzeu. Sau citind o carte. Sau toate la un loc, pe jos sau cu bicicleta.

SURSA: Amelia Gheorghiță, facebook

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)